Идея да бъде променен ваксинационният план като се започне от 75-годишните.

Това обяви по БНТ директорът на "Пирогов" Асен Балтов.

"Имаме идея и тя ще бъде поставена може би още в понеделник на ваксинационния щаб. В момента, знаете, в европейските държави се ваксинират най-възрастните пациенти. Отделно си вървят и фазите, но четвърта фаза реално е хронично болните и най-възрастните ни сънародници. Надяваме се, че това ще бъде направено като корекция - да се почне първо с хората над 75 г.", каза той в отговор на въпрос как ще бъдат разпределени новите малко над 1,2 млн. дози ваксини на "Пфайзер"/"Бионтех", които България трябва да получи от допълнителните 10 млн. дози за ЕС.

Не стана съвсем ясно какво точно има предвид директорът на "Пирогов", който няколко пъти възхвали премиера Бойко Борисов за договорените нови дози.

Към момент възрастните хора са в четвърта фаза на ваксинационния план заедно с хронично болните. Същевременно обаче продължава имунизирането на хората от първите три фази, докато има желаещи от тях, като се установи, че трета фаза е с висока степен на разтегливост - там в един момент се озоваха най-различни отрасли като банки, IT компании и т. н. По нареждане на премиера бяха пуснати и зелени коридори, а личните лекари се оказаха с недостиг на ваксини като те се оплакаха, че получават едва около една четвърт от заявеното според желанието на техните пациенти. Общопрактикуващите лекари получаваха досега и само от препарата на "АстраЗенека".

В тази ситуация не се разбра как точно се изпълнява четвърта фаза. Здравният министър Костадин Ангелов често цитира данни, според които близо половината от ваксинираните досега били от възрастта над 60 г. Те са имунизирани или през зелените коридори, или по-често през някои от фазите - както е известно възрастта и на немалко медици, и на учителски персонал е доста висока. Някакъв процент идва и от ваксинираните обитатели на домове за възрастни от втора фаза, и то поставените ваксини от личните лекари. Това обаче не променя въпросът за липсата на ясна регламентация и приоритетно ваксиниране на старите хора. В европейските страни като цяло се следва логиката от най-възрастни към по-малко възрастни. 

Според маркираното в петък от Балтов намерение, което идва на четвъртия месец от ваксинационната компания, трябва да се започне с хората над 75-годишна възраст, след това да се мине към възрастните от 70 до 75 г. и от 65 до 70-годишна възраст.

Директорът на "Пирогов" добави и че когато има повече дози, те ще бъдат разпределени пропорционално, както към общопрактикуващите лекари, така и към ваксинационните пунктове.

Балтов очерта и нова амбициозен план за ваксиниране.

"Ще бъде въпрос на време как бройките ще растат  от 15 хил. до 20 - 25 хил, а защо не и 30 хил. на денонощие", прогнозира той.

После продължи със сметките - сега има вече почти 500 хил. ваксинирани с първа доза и около 100 хил. с две дози. По думите му още следващия месец ще има още 500 хил. имунизирани, като се слагат средно по 17 хил. дози на денощие. 

"Имайки 1 милион до края на април, след това милион и половина до месец май и 2 милиона вече ваксинирани до края на юни ще имаме натрупан колективен имунитет, заедно с преболедувалите, които ще са не по-малко от 500 000. 2 милиона и половина души покритие ще бъде достатъчно да живеем по-спокойно и по-нормално и да имаме едно хубаво лято", допълни проф. Балтов.

Той обясни, че се надява още от другата седмица в "Пирогов" да има избор на ваксини - обещание от здравните власти, което непрестанно се отлага във времето. 

Пак другата седмица ще заработят и мобилните ваксинационни екипи.

Балтов коментира и ситуацията с епидемията и разхлабването на мерките като се позова на психичното здраве, което кара хората да искат да бъдат по-свободни. 

Той едновременно обясни, че затварянето от 10 дни е било напълно достатъчно, но същевременно се оказа, че е било затваряне в кавички.

"Това затваряне за 10 дни е в кавички, защото виждате какво се случва в парковете, на "Витошка", има свобода на движение и контакт. Не можеш да направиш нещо, което е против волята на хората. С какво е лошо да се използва външната част на заведение, от това улицата отпред да е препълнена. Проблемът е, че молът не се използва единствено с цел пазаруване", сподели директорът на "Пирогов".

Според нето натискът върху здравната система не е намалял, но "още от следващата седмица ще видите, че намалява". След което добави:

"Кривата на нарастването на хоспитализирани и в интензивни структури поне още 10 дни ще се увеличава".

По думите му повече пациенти вече имат нужда от кислородна терапия, като в момента в "Пирогов" се харчи над 8 тона втечнен кислород на денонощие. Според него има достатъчно медици. Балтов изрази надежда до края на април да се възобновят плановият прием и плановите операции.