45-ото Народно събрание ще започне работа не в бившия Партиен дом на ЦК на БКП - където бе преместен парламентът в предишния мандат след мащабен ремонт, а в историческата сграда на пл. „Народно събрание“ 2. Това са решили представителите на 6-те парламентарни партии на среща днес по организационни въпроси. Единствено от ГЕРБ са били против решението, научи Клуб Z от участници в заседанието. 

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще присъстват на откриването на първото заседание на новия парламент, което ще започне от 9.00 часа на 15 април, съобщиха от пресцентъра на институцията. Държавният глава ще направи обръщение към народа и Народното събрание от парламентарната трибуна.

Дали преместването в старата сграда може да бъде трайно ще се решава тепърва. От „Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън“ подкрепят такова решение. Според източници на Клуб Z ДПС също е "за".

Днес предложението е артикулирал Тошко Йорданов от партията на Слави Трифонов. Произнасяне обаче ще има, когато парламентът се конституира, заедно със своя председателски съвет. 

„ГЕРБ загуби първото гласуване. Заседанието ще е в старата сграда, която е с надпис „Съединението прави силата“, заяви на излизане от срещата Мая Манолова, която представлява „Изправи се! Мутри вън“ на срещата.

Единственият представител на ГЕРБ на срещата е бил депутатът Александър Ненков. Той е обяснил как в старата сграда няма пултове за гласуване, нито озвучителна техника, нито къде да се съберат парламентарните групи. Според останалите обаче това са технически въпроси. А в началото ще се гласува с ръка.

Дискусия е имало и около предложение в първия ден на новия парламент да не бъде поканен дипломатическият корпус - с мотив мерките срещу разпространението на коронавируса. От ДПС са заявили, че представителите на страните от ЕС и НАТО не би трябвало да не бъдат поканени. И аргументите са били приети.

Една от първите дейности на 45-ото Народно събрание ще е спешна промяна на правилника за дейността му, е станало ясно още на заседанието.

"Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън" ще заемат дясната част на пленарната зала. По средата ще е ГЕРБ, след това ДПС и вляво - депутатите от БСП, е станало ясно още на срещата днес. 

Очаквайте подробности.