Въпреки откровено нулевия интерес, който прокуратрата проявява към изнесеното от Илия Златанов - собственик на заводите Изамет", днес самият бизнесмен повтори разказа си за "8-те джуджета" пред съдия.

Макар Златанов да има отявлен конфликт с "Делта гард" на Димитър Спасов и да твърди, че тя е е основната силовашка структура, която на терен изпълнява командите от центъра "8-те джуджета", днес той говори не по свое дело.

А бе призован като свидетел по дело, което "Делта гард" води срещу бившия царски депутат, а сега адвокат Минчо Спасов в Районния съд.

Фирмата, която доби популярност още от плътните си дейстивия в синхрон с Николай Бареков при борбите около КТБ и ТВ7, съди Спасов по граждански ред - за непозволено увреждане. Чувства се ощетена от негово интервю в бТВ, където той твърди, че служителите на Митко Каратиста са участвали в рейдърство срещу фирма за фотоволтаици в с Оризари.

Интервюто на Минчо Спасов, заради което го съдят, бе под заглавие "В прокуратурата действа ОПГ за завземане на бизнеси" и може да го гледате тук.

Днес обаче с огромен интерес бе чакан 73-годишният Златанов, който - оказа се - е отново в България след 11 месеца укриване в европейска държава,

Вкратце, през миналата година основателят и собственик на компанията за асансьори и ескалатори "Изамет" разказа пред Антикорупционния фонд, че след частноправен конфликт със сина си потърсил "едни хора, които са малко скъпчии, но ще го оправят". Посъветвали го негови близки, с които си "пиели и кафета, и бири".

И така попаднал на заседаващите в столичния ресторант "8-те джуджета" бивш следовател, а сега адвокат Петьо Петров-Еврото, който бе пуснат да си ходи от правосъдната система с активното съдействие на Сотир Цацаров, жена му Любена Петрова (лидер на т. нар. движение План Б, което пък подкрепяше Цацаров и организираше митинги пред ВСС), адвокати, нотариуси и прокурори, които Златанов нееднократно е цитирал поиемнно. Както и попаднал на "услугите" не "Делта гард" и шефа й Димитър Стоянов - Митко Каратиста.

Златанов днес отново повтори, че с "Делта гард" се сблъскал през 2018 г. когато синът му - с когото имат спор за имуществото, пръв ги наел да не го допускат в имота му (стана ясно, че Делта гард" води дело освен срещу Минчо Спасов, и срещу самия Илия Златанов).

А после - че през ноември същата година Пепи Еврото му ги наложил да охраняват него и предприятието му. Така "охраняването" обаче се превърнало в изгонване от "Изамет" на неговите управители и доверени служители, както и поискали дори електронния подпис, за да "ликвидират сметките" му.

Назначили му лична охрана "две момчета от Перник, които цял ден се возели в колата с него". Наслагали камери пред офиса и дома му.

Златанов отново заяви - този път пред съда, че е накаран от Петьо Еврото да прехвърли всичките си активи на фирма на жена му Любена Петрова,

Той каза също така, че, докато синът му бил в критично състояние, бил принуден пред нотариус да подпише прехвърлянето на своите активи в Правителствена болница.

"Само неграмотността на тая организирана престъпна група направи така, че номерът да не мине в Агенцията по вписвания", отбеляза със задоволство Илия Златанов.

Той напомни, че е бил заплашван, че ако не подписва, "ще бъда затворен и ще изчезна като песъчинка". Заплахите били подсилвани със строфата:

"Видя ли какво направихме с Черепа, та с теб няма да се справим?!", от страна на Петьо Еврото.

Историята с "8-те джуджета" хронологично свършва (засега) с това, че след поредица от срещи според Златанов той бил изнуден да прехвърли всичко на среща на 13 април, понеделник, 2020 г. Защото - в присъствието на шефа на "Делта гард" Димитър Спасов - му заявили, че иначе ще бъде ликвидиран.

"Като Спасов ми заяви - ние със сина ти щяхме да ти вземем всичко (говорим за 2018 г.). Но ти намери миналата година и приятели. Но сега аз ще ти взема всичко, дори личните автомобили.

На 12 април с последния полет за Европа аз излетях и се прибрах сега на 11 март - след 11 месеца..."

Според него след фактическото овладяване от охранителната фирма на бизнеса му, от завода "са се изнасяли машини, изкарвали са се асансьори, срещу които Любена Петрова е пускала фактури да се заплатят на нейната фирма.

"Той (Петъо Еврото) ме предупреди, че е скъпчия - каквото извоюва - ще вземе 50 процента. Но се оказа 150 %", каза още бизнесменът.

Златанов нвърди, че Митко Спасов, лично е участвал в натиск и обработка на неговата главна счетоводителка Камелия Чорбаджийска.

"Да не ви казвам какви измислици и глупости говореше пред медиите този примат" (тук адвокатът на отсрещната страна поиска от съда да го предубпреди - без квалификации).

През цялото време Илия Златанов използваше ирази като "примати" и "Каратистчето" - защото, според него, Стоянов бил бъркан с Димитър Стефанов, който е "истински каратист".

Минчо Спасов го попита за думите му пред Антикурупционния фонд за "Осемте джужета" - дали потвърждава казаното в поредицата от интерюта.

"Потвърждавам ги.. Даже са публикували много малко неща!"

Интересен детайл е, че прокуратурата - освен едно "стеснително" прессъсобщение, че ще направи вътрешна проверка, до момента не е казвала, да се сезира по обявеното от Златанов в интервютата. Вместо това бе провдено претърсване и изземване в дома му, където се показа пред медиите злато, което - според личния коментар на Иван Гешев, е това, за което Златанов твърди, че му е взето.

А - имаше и постъпки да го обявят... за издирване.

Днес той обясни пред съдията, че през цялото време, въпреки че е бил пряко застрашен животът му, е обявен за издирване. Това станало, след като негов служител - Христо Христов е обработван и ръган с мачете в корема, за да обяви в полицията, че шефът е изчезнал и на база неговото заявление да го обявят (явно за международно) издирване. Той казва, че въпросният служител Христов "ще потвърди под клетва" това по другото му дело с "Делта гард" ("ако преди това не му се случи нещо, защото тия примати са способни на всичко").

На въпрос в съдебната зала днес - кой го е обявил за издирване, каза:

 - Шофьорът на Мето Илиенски.

- Кой?

- Министър Маринов... Чийто брат беше шофьор на Петьо Еврото.

Златанов посочи, че заплахите срещу Христов са отправени на 13 или 14 април, след неговото заминаване. само и само да  имат повод да го обявят за издирване.

"Лично зам.началник на 6-о управление е ходил у нас да ме търси - чак тогава разбрах колко съм важна персона", иронично каза мъжът.

А на въпрос пускал ли е редовни сигнали срещу охранителната фирма по надлежния ред - Златанов твърди, че дори на екипите от 112 е казано да не идват при сигнали от страна на него или негови адвокати срещу "Делта гард".

Както и каза, че служители от МВР са спирали изпълнението на законни разпореждания на съда да извършат въвод във владение. 

Очаквано, адвокатът на ищеца "Делта гард" също се интересуваше - как така не се е оплакал по надлежния ред на прокуратурата, при положение че е жертва на такива принуди и нередности.

"Не знаех, че има прокуратура в България?!

Любена Петрова правеше митинги в защита на Каскета... Не се правете!"

След което се скара с адвоката на "Делта гард" и го попита - иска ли да му го каже на 4 езика.

Адвокатът го попита и - защо смята, че Петьо Еврото има връзки с прокуратурата.

"В началто ме питахте дали имам роднински връзки с Димитър Стоянов (явно имайки предвид, стандартния въпрос, който съдът задава, б.р.). Нямам.

Но и с Ванга не съм роднина - не знам", каза Златанов.

А Минчо Спасов попита свидетеля - в "8-те джуджета" кого е виждал, освен бившия следовател Петьо Петров и жена му.

"Четири пъти съм виждал Димитър Франтишек Петров - накрая съм ги изчаквал по час-два да свършат... (Франтишк е бивш заместник на Гешев в Специализираната прокуратура, послешен неин шеф, а после и кандидат за шеф на Апелативната спецпрокуратура. В моменат е редови прокурор в АпСпП)

И след мен 3 пъти влизаше Борислав Сарафов (Сарафов е зам.главен при Сотир Цацаров и днес при Иван Гешев, б.р.).

Съдът се поинтересува - дали знае по всиките му изнесени твърдения дали има висящи производства. Той посочи, че имат само "висящи производства" за тези "подарявания на активи" - явно имаше предвид, че текат имуществени спорове. А не прокурорско разследване за престъпления, б.п.).

"Оказа се, че в България може да ти вземат висчко, когато си поискат силоваците." 

Минчо Спасов го попита - говорено ли му е за отношения между Петьо Петров, Гешев или Цацаров.

На питания на Златанов - защо понякога нещата им са в застой, адвокатката му отвръщала:

"Ами, вика, той сега Петьо пече една баница отгоре и оттодлу - докато не назначат Гешев за главен прокурор.

Като стане Гешев прокурор, всичко ще стане с магическа пръчка - правдата ще възтържествува!"

Денят в съда също завърши интересно -  защитата на Минчо Спасов поиска да се изиска от МВР справка - полуавали ли са сигнали за помощ на 10 януари 2020 г. от фотоволтаична централа в с. Оризари, като напомни, че в интервюто на Минчо Спасов се посочва, че на място е имало около 50 служители на "Делта гард".

Адвокатката поиска още да се призове за свидетел Иван Гешев - дали е наемал служители на "Делта гард",  които да охраняват протести или антипротести по време на избора му.

Както и в качеството си на главен прокурор дали има отношения с тази фирма. 

Адвокатката поиска призоваване и на Недялко Недялков от "Пик" - да разкаже като сидетел дали е участвал в протести в подкрепа на главния прокурор.

Тук обаче съдът прекъсна защитата - понеже денят е напреднал, да подадат писмена молба с исканията си.