Прокурорите и служителите на прокуратурите днес излязоха в знак на мълчаливо несъгласие пред сградите, в които работят.

Причината са внесените в парламента предложения за конституционни и законови промени от „Демократична България“, които според обвинителите са „спешно лобистко законодателство с цел да бъдт унищожени „най-ефективните структури за борба с организираната престъпност, корупцията и престъпленията по Глава I от Наказателния кодекс“. Имат се предвид специализираните структури - апелативната и първоинстанционната спецпрокуратура, следственият им отдел, както и спец и апелативният спецсъд (между другото, от съществуването си от 2012 г. досега Спецпрокуратурата е издействала една осъдителна присъда на зам.-министър Христо Ангеличин, която после бе отменена - б.р.).

Обвинителите са предвождани от главния прокурор Иван Гешев, неизменно охраняван от Бюрото по защита 

 

Това стана вчера на правна комисия в НС.

Освен това обаче в кардиналните предложения на ДБ имаше освен такива, които са очаквани - разделяне на ВСС и намаляване на политическата квота, и доста спорното предложение - главният прокурор да се назначава и освобождава от президента по предложение на парламента с мнозинство от 3/5 от всички народни представители (не от присъстващите в залата), като самият той ще се предлага от министъра на правосъдието или от 1/5 от депутатите.

Практически - да стане политическа фигура и да бъде изваден от магистратурата.

Гешев днес ръководи спонтанния протест на прокурорите

„Длъжни сме да реагираме, когато е налице недопустим политически натиск върху независимата съдебна власт и принципа за разделение на властите“, пишеше в позицията на най-голямата в страната апелативна прокуратура - софийската.

От вчера буквално валят декларации - напълно единомислени, срещу предложенията.

От другите идеи на ДБ се предполага също така моментално прекратяване на мандата на Иван Гешев и на Сотир Цацаров като председател на КПКОНПИ.

"Аз съм тук не като главен прокурор, а като прокурор и магистрат. За да подкрепя колегите си, които от друга страна са тук, за да демонстрират, че искат да защитават интересите на българските граждани и общество", обяви Гешев.

Сийка Милева обяви, че ще изпратят становище "до всички европейски институции", а определени медии вече съобщиха, че действията на прокурорите били по подобие на протестите на магистрати в Полша (макар че там всъщност съдии протестираха срещу намеса от страна на политическата класа, а обществото правеше шпалир на пенсионирани без време върховни съдии, за да отидат на работа, б.р.).

Гешев бе изпратен с овации от подчинените си, застанали на стълбите на Съдебната палата в София.

Ето и пълния текст на последното съобщение от Апелативната прокуратра-София:

Днес, 29.04.2021 г., от 11,00 ч., магистрати и служители от района на Апелативна прокуратура – София, чрез мълчаливо несъгласие, ще изразят своята позиция срещу посегателството върху независимостта на съдебната власт, пред сградите на прокуратурите.

Длъжни сме да реагираме, когато е налице недопустим политически натиск върху независимата съдебна власт и принципа за разделение на властите.

Считаме, че опитите чрез спешно лобистко „законодателство“ да бъдат унищожени най-ефективните структури за борба с организираната престъпност, корупцията и престъпленията по Глава I от Наказателния кодекс не са в интерес на българските граждани и общество.

Категорично заявяваме, че прокуратурата следва да бъде част от съдебната власт, което гарантира нейната независимост.

По-късно излезе и позиция на ръководството, която точно като някои от по-раншните позиции, обвиняваше вносителите в мракобесие - заради идеята да се извади прокуратурата от съдебната власт. Като се правеха паралели с Живковата конституция от 1971 г.

Позиция на Ръководството на Прокуратурата на Република България във връзка с протестните действия на прокурори, следователи и съдебни служители

Ръководството на Прокуратурата на Република България подкрепя протеста на прокурорите, следователите и съдебните служители в цялата страна. Като всеки български гражданин, най-вече ние, сме длъжни да реагираме, когато е налице недопустим политически натиск върху независимата на съдебна власт и нарушаване на принципа за разделение на властите. Това са едни от основните ценности, върху които е изграден Европейския съюз, а и всяка демократична държава.

Смятаме, че опитите чрез спешно лобистко „законодателство“ да бъдат унищожени най-ефективните и ефикасни структури за борба с организираната престъпност, корупцията и престъпленията по грава I от НК (основно шпионаж и тероризъм) не е в интерес на българските граждани и общество. Идеите за изваждане на прокуратурата от съдебната власт и възстановяване на т.нар. Живкова конституция от 1971 година могат да бъдат в интерес само и единствено на обвиняеми и подсъдими лица със сериозен финансов ресурс, придобит по престъпен начин, а вероятно и на чужди национални интереси.

Прокуратурата на Република България ще уведоми европейските институции за опасността от нарушаване на върховенството на правото в Република България и реалната угроза от заличаване на постигнатия от страната ни напредък в областта на правосъдието и вътрешен ред.

Отдел „Пресцентър и връзки с обществеността“