Страни като България, Кипър и Малта трябва да прекратят издаването на „златни паспорти“. Тази стъпка ще бъде част от усилията за спиране на руските стратегически инвестиции в ЕС с цел подривна дейност, подкопаване на демократичните процеси и институции, както и разпространяването на корупцията.

Призивът се съдържа в проекторезолюция на Европейския парламент за Русия, която ще бъде гласувана утре.

Редица евродепутати я определиха като най-добрата резолюция за Русия, внасяна досега. Те обсъдиха днес случая с Алексей Навални, увеличаването на руското военно присъствие по границата с Украйна и взривовете в чешкия военен склад през 2014 г., за който се твърди, че е извършен от агенти на руското военно разузнаване.

• Парламентът зове ЕС да приеме антикорупционен санкционен режим. Той трябва да бъде добавен към настоящия режим на санкции за нарушаване на човешките права. Страните членки вече не трябва да бъдат доброжелателно място за  руски богатства и инвестиции с неясен произход.

• Ако в бъдеще военното струпване край Украйна премине в нахлуване, цената, която ще плати Москва, трябва да бъде висока. В такъв случай незабавно трябва да бъде спрян вносът в ЕС на руски природен газ и петрол. Необходимо е спиране на изграждането на газопровода „Северен поток 2“, както и да се поиска прекратяване на строежите на всички атомни централи в ЕС, извършвани от „Росатом“.

• Русия трябва да бъде изключена от разплащателната система SWIFT. А сметките на всички руски олигарси, приближени до Кремъл, и на техните семейства трябва да бъдат замразени, а визите им – анулирани.

• Резолюцията настоява за незабавно освобождаване на осъдения опозиционер Алексей Навални.

• В документа е споменато и отравянето на българския оръжеен търговец Емилиян Гебрев и още двама души през 2015 г. от същите руски агенти, взривили склада в Чехия година по-рано.

В резолюцията трябва да бъдат включени и взривовете в български складове за боеприпаси, призова по време на дебата чешкият евродепутат Станислав Полчак от Европейската народна партия (ЕНП). Българската прокуратура огласи днес „обосновани предложения“, че те са предизвикани от руски граждани.

Иде дълга конфронтация

„Иде период на дълга политическа конфронтация с Русия“, заяви върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел.

Той допълни, че Съюзът трябва да бъде подготвен за това. Русия смята, че противопоставянето на Европа е най-добрият начин да легитимира своята власт.

„Русия се бои най-много от страни с функциониращи демократични системи, в които няма корупция. Трябва да работим именно за това, за да се подобри качеството на управление на Украйна“, каза още Борел.

Колкото до преследването на опозицията, дипломат номер 1 на ЕС заяви, че е песимистично настроен и няма причина да очаква подобрение на ситуацията. С наближаването на изборите там през септември ще бъдат отнемани още и още свободи.

Въпреки това ЕС трябва да продължи да взаимодействия по теми, които интересуват и двете страни. Такива са борбата с климатичните промени и ядреното споразумение с Иран. Но това ще става само ако Москва реално прояви воля за нещо такова и при отстояване на ценностите, принципите и интересите на ЕС.

Един от начините на противодействие на Русия е спирането на „Северен поток 2“. Такова мнение изразиха всички полски евродепутати, които се изказаха по време на дебата. Те обявиха тръбопровода за политически, а не икономически проект.

Литовецът Пятрас Аукрявичюс от либералната група „Обнови Европа“ (ОЕ) изтъкна, че две държави имат акции в „Северен поток 2“ и си сътрудничат с Русия. Отделно той обвини ЕС, че в действителност не изразява солидарност с Чехия заради взривовете, защото външтата политика е прерогатив на отделните държави.

Крайно леви, крайно десни са в един и същи строй

Не за първи път крайно леви и крайно десни евродепутати защитиха Русия.

Така направи чехът Иван Давид от крайно дясната група „Идентичност и демокрация“ (ИД).

„В действията ни трябва да се основаваме на факти. Военният склад не е бил охраняван надлежно, бил е обект на атака. Тук е замесен и български бизнесмен, изнасял пбоеприпаси за Украйна и Сирия в нарушение на задълженията на ЕС. Чешкото разузнаване е било наясно, но не се е намесило да коригира тези факти. До тази година нямаше данни за чуждо военно участие в експлозиите. Миналата седмица един премиер, който лесно се поддава на изнудване, заяви, че са замесени руските служби“, каза Давид, като визира чешкия министър-председател Андрей Бабиш.

Ирландецът Мик Уолъс от радикалната левица пък видя поредна резолюция, изпълнена с нападки към Русия. Облечен както винаги само с тениска, той не пропусна да се развика в залата:

„Но западната намеса първоначално дестабилизара Украйна, включително намесата на САЩ. Обвиняваме Русия за терор в Чехия преди 7 г. Защо се раздухва това едва сега? Вероятно има връзка с изборите в Чехия.“

Уолъс изтъкна, че е против Алексей Навални да бъде в затвора. Но не трябвало да се забравя, че всеки четвърти военнопленник е в затворите в САЩ. А Германия отказала да предостави на Русия необходимата информация за отвравянето на Навални.

От дрънкането на оръжие интерес имат само неговите производители и империалистите, заключи Уолъс. Той допълни, че САЩ инвестират десетократно повече за отбрана, отколкото Русия.

Тонът му принуди председателстващата заседанието да му направи забележка, че в тази зала не се крещи, независимо от токав кой какво иска да каже.

„Ние сме проруски евродепутати“

Евродепутатите не са антируски, а проруски, каза роденият в Русия германски представител Сергей Лагодински от групата на „Зелените“/Европейски свободен алианс (ЕСА).

„Нашата позиция, както е залегнала в резолюцията, е проруска! Защото мислим за всички руснаци, а не само за тези, които имат достъп до газ, петрол и големи сметки в банките. Мислим за всички руски семейства, които се борят срещу корупцията и биват арестувани и пращани в лагери като Навални. Мислим за всички онези руски майки, които не искат синовете им да участват във военни действия като в Източна Украйна и Крим. Мислим за тези руски журналисти, които искат да разкрият истината. По-проруски сме от всички, които се опитват чрез корупция да се сближат с Русия“, каза той.

Лагодински обяви себе си и своите съмишленици също така за прочешки и проукраински. 

Трябва да бъдат ударени руските олигарси, смята германецът Михаел Галер от ЕНП. И се обоснова, че те не са частни лица, влагащи парите си в ЕС. А са част от една система и като такива трябва да бъдат санкицоанирани.

Галер изрази благтодарност към всички страни от НАТО, които продават и изнасят оръжие за Украйна.

Емоционално обръщение в учтива форма към руския президент Владимир Путин отправи френският либерал Бернар Гета:

„Г-н Путин, виждаме, че вашата популярност намалява. Все още има време, все още не сте нагнетили напрежението до безкрай. Дайте свобода на гражданите на вашата страна така, каквато те искат. Откажете се от намеса във вътрешните работи на съседните страни. Забравете за желанието си да всявате страх у нас. Прегърнете доброто и ще видите колко благодатно ще се отрази това на Русия, на нащия континент и на света. Имаме обща култура. Споделяме една и съща Европа. Нямате право да ни откажете този общ хоризонт.“

Гета призова Путин да се извини за затварянето на Навални, както и на Чехия, Грузия, Украйна, Беларус и всички други съседни на Русия страни.

Полякът Анджей Халицки от ЕНП смята, че ЕС трябва да настоява Навални да бъде пуснат на лечение в Европа.

Независимият словашки депутат Мирослав Радачовски пък е убеден, че колегите му линчуват Русия без доказателства. Колкото до присъдата срещу Навални, никой досега не е видял решението. Европа според Радачовски трябва да действа единно, да поддържа диалога, а евродепутатите да не се превръщат в русофоби.

ЕС няма право за говори за свободата на другите, след като пет негови членки не признават Косово и не е отворил път към свободата на Каталуня. Това заяви независимият испански депутат Тони Комин. Той бе един от най-заклетите сепаратисти в испанската автономна област и от 2017 г. е в изгнание в Белгия, тъй като е издирван от съдебните власти в родината си.

Путин = картела „Меделин“?

„Не бихме ли могли да сравним Путин с картела „Меделин?“, попита полският консерватор Косма Злотовски.

Русия е красива и богата страна, но картелът, основан от Пабло Ескобар, също е богата общност припомни той. Но уточни, че Европа не търгува с картела. 

„Не съм за преустановяване на отношенията с Русия. Но трябва да променим тона си към нея. Някога Роналд Рейгън бе много ефикасен към нея. Сега върховният представител не може да предприеме ефикасни действия. Да променим това не означава да преминем от испанскина английски, а да отстояваме свободата“, обоснова се Злотовски.

Чешкият му съпартиец Александър Вондра настоя ЕС да бъде изчистен от всички руски шпиони. А компанията „Росатом“ да бъде отстранена от европейския пазар.

Единственият български евродепутат, който се изказа, бе Елена Йончева от БСП и Прогресивния алианс на социалистите и демократите. Тя говори за сигурността в Черно море, но не спомена – поне в прав текст, че Русия затвори част от него за чужди военни и граждански кораби.

„Черно море е твърде малко, за да има военни струпвания, които са толкова опасни. Мерките за управление на кризата в Украйна трябва да означават и консултации с нея и Русия чрез диалог. Форматът му трябва да се основава на взаимното доверие, за да се избегнат ескалацията и рискът да бъде разбрано нещо правилно. Минските споразумения трябва да се адаптират. Всички проблеми трябва да се решават чрез мирни средства“, каза тя.