Европейската комисия е получила писмото от българската прокуратура, което информира за „оказвания безпрецедентен политически натиск от страна на парламентарно представени партии в 45-то Народно събрание" за закриването на двете спецпрокуратури.

Това съобщи говорител на Комисията в отговор на запитване на Клуб Z.

Ръководството на българската прокуратура съобщи за писмото на 7 май. То е изпратено и до председателя на Европейския парламент, Групата на държавите, борещи се срещу корупцията (ГРЕКО) и Венецианската комисия. Клуб Z попита ЕК - не са ли тези институции създадени в рамките на Механизма за сътрудничество и проверка (МСП).

В Комисията знаят и за направените наскоро законодателни предложения, които тя наблюдава в контекста на доклада за върховенството на закона, допълни говорителят.

„Що се отнася до МСП, нашата позиция не се е променила след последния доклад по него от 2019 г.“, казаха още от „Берлемон“ (централата на Комисията – б.р.).

Макар това да бе последният доклад на ЕК за страната ни в тази сфера, мониторингът на ЕК продължава. Това бе заявено на няколко пъти оттогава. През септември 2020 г. еврокомисарят по прозрачността и ценностите Вера Йоурова заяви, че има още несвършена работа от страна на правителството в София.

„Важно е обаче развоят на събитията в България да не обръща хода на напредъка предвид оценката от януари 2017 г., което доведе до доклада през 2019 г.

Важно е също така България да завърши прилагането на препоръките, направени по време на този доклад – най-вече за новия закон за наказателната отчетност на главния прокурор и неговите или нейните заместници, за който остава да се произнесе Венецианската комисия“, продължава отговорът от ЕК.

Оттам припомнят, че МСП също така е отбелязал ангажиментите, поети от българското правителство за гарантиране на продължаването на сътрудничеството с органите на Съвета на Европа за справяне с всички останали недостатъци по отношение на антикорупционната правна рамка и ефективните криминални разследвания.

Комисията ще продължи да наблюдава отблизо ситуацията, тъй като това е изключително важно в контекста на предстоящия доклад за върховенството на закона.