Вече втори ден ГЕРБ полага сериозни усилия да предотврати едва приетите на първо четене в комисия изменения в няколко закона, предложени от "Демократична България", с които се предлага закриването на специализираната прокуратура и съд и антикорупционната комисия.

След като вчера евродепутатът Андрей Новаков сезира комисия в Европейския парламент, депутатите на ГЕРБ се противопоставяха при гласуването на законите в правната комисия, а председателката на групата им Десислава Атанасова даде специален брифинг, за да затвърди позицията на партията, днес такъв в кулоарите на парламента свика и депутатът и биш зам.-министър на Министерство на външните работи Георг Георгиев.

Не стана ясно какъв е поводът и за днешната изява на представители на ГЕРБ по темата. Тя идва на фона на провелия се по-рано през деня прокурорски протест срещу предложенията за законови изменения, поведен лично от обвинител номер едно Иван Гешев.

Идваше обаче да каже същото: промените били предложени на тъмно, щели да доведат до рестарт на успешни знакови дела, а милиарди да се върнат в ръцете на погнатите престъпници. От ГЕРБ настояват, че специализираните прокуратура и съдилища били създадени по настояване на Европейската комисия, с редовните ѝ мониторингови доклади. Всички тези твърдения са спорни.

"Промените са повече от скандални, повече от скандални - възмути се днес Георгиев. - Първо, защото идват по предложение на една от партиите, която се явяваше най-гръмогласна, стожер за законност, ред и справедливост в съдебната система - "Да, България" (вероятно Георгиев визира не партията, а коалицията "Демократична България", вносител на измененията. "Да, България" е част от състава ѝ, б.р.).

А защо ГЕРБ реагира?

"Няма как да не ни направи впечатление, че тази партия предлага заличаването на специализираните съд и прокуратура. Тази партия на практика предлага връщането в начална фаза на много знакови дела."

После бе намесена Европейската комисия:

"Европейската комисия посредством механизма за сътрудничество и проверка е тази, която дава препоръката да се създадат специализираните прокуратура и съдилища. Ние реално изпълняваме препоръка на ЕК по тези доклади, които колегите от ДБ, които колегата Христо Иванов вееше като знаме на справедливостта и реда в съдебната система. Днес е същият, който предлага ние реално да зачеркнем всички реултати, постигнати до момента".

А после Георгиев заяви, че било "интересен въпрос защо в една предизборна ситуация, в каквато вече де факто се намираме, се прави предложение ресурсите на олигархията, на мафията просто да се освободят".

"Защото с елиминирането на КПКОНПИ това ще стане. Запорирано имущество за над 3 милиарда лева, ще бъде освободено и то ще се върне в ръцете на тези, от които е отнето, на тези, които не могат да докажат произхода на своите средства (всъщност, става въпрос за искания за запори, а не за реализирани такива, б.р.). "

На въпрос „Да разбираме ли, че подкрепяте протеста на прокуратурата?“, депутатът отвърна:

„Ние сме политическа партия и сме представители на съвсем друга власт. По силата на българската конституция ние се придържаме към конституционно определените ни правомощия. От тази гледна точка всеки свободен български гражданин може да изразява своята позиция така, както намери за добре. Ние като парламентарно представена партия, като партия от системния сектор, няма как да се съгласим с това, че напредък по знакови дела, напредък, който вече е реализиран, сега де факто ще се върне в своята нулева фаза“.

Нека само да кажем още нещо – тези дела, касаещи организирана престъпност, държавна измяна дори ако щете, тежки, тежки, тежки престъпления, ми те ще бъдат върнати на първа инстанция в районните съдилища."

Промените дошли „тотално на тъмно, абсолютно сенчесто, незнайно как и от къде, без каквито и да е становища от засегнатите институции. Буквално за една нощ, заяви още. И пак повтари – това било против препоръките на ЕК в докладите. Казват „оставете ги, това, което ЕК е казвала ние не го зачитаме, ние тръгваме да правим една реформа за един ден“.

Всъщност...

Всъщност спецпрокуратурите и съдилищата са най-известни със своето задържане в предварителния арест на доста лица. От "знаковите дела" не много са стигнали изобщо до финал и вървят в съдебна фаза - тези срещу семействата Баневи (пране на пари и данъчни престъпления), Арабаджиеви (същото), едното срещу Миню Стайков (злоупотреби с еврофондове).

Не могат да стартират делата срещу Румен Овчаров, срещу "Бопаджийската" банда за покровителство на наркодилъри и пр.

Обвинения са написани и за т. нар. банда с боклука на братята Бобокови, срещу "Русофилите" на Николай Малинов, срещу Лилана и др., но те дори не са насрочени.

А и никъде в проекта за законови изменения не се казва, че висящите досъдебни производства и същинските дела ще бъдат "занулени" и на обвиняемите/подсъдимите ще бъде казано: "Разотивайте се". Точно в обратната посока например бяха преместени няколко дела "заварено положение" от СГС в Спецсъда, когато парламент доминиран също от ГЕРБ през 2017 г. ги премести в Спецсъда (например тези срещу Трайков, Дянков и Прокопиев и Румяна Ченалова и др.).

Пред Клуб Z Христо Иванов коментира, че няма спомен за нарочна препоръка на Комисията за създаването на тези правосъдни звена, за които навремето, преди приемането им се дебатираше, че ще бъдат извънредни.

"Надали ЕК настоява за такова изпълнние на препоръка, каквото имаме в момента. Както и за осъдителните присъди в Страсбург", посочи Иванов.

Препоръката на ЕК

През 2010 г., когато дебатът за създаването на специализираните съд и прокуратура, съдия Нели Куцкова пише в свой анализ за euinside.eu, че ЕК не препоръча такова нещо в докладите си. "В доклада се съдържа следната препоръка към България: „Да осъществи специализирани практически обучения и специализация на полицейските служби, прокурорите и съдиите за повишаване на тяхната експертиза и ефективност при работа по комплексни дела, в частност по отношение на икономически и финансови престъпления и организирана престъпност. (...) Не за пръв път се препоръчва „специализация в разследването”, но няма и думичка препоръка за „специализиран съд”.

Европейската комисия знае за приетото на първо четене от комисия в Народното събрание закриване на специализираните съдилища и прокуратури в България, отговори днес на въпрос на Клуб Z говорителят на ЕК Кристиан Виганд.

"Но ние говорим за закон в неговия „занаятчийски етап“. И обикновено не коментираме проектозакони. На този етап мога да кажа, че наблюдаваме събитията в контекста на подготовката на докладите за върховенството на закона през 2021 г.“, допълни той.

На питането ни не са ли били тези съдилища и прокуратури създадени като изискване на Механизма за сътрудничество и проверка (МСП) Виганд отговори:

„Мога в общи линии да кажа, че Механизмът винаги е бил важен и остава такъв. Важно е срещу корупцията по високите етажи да се води ефективна борба. Има няколко препоръки в това отношение.“