Тази седмица започна любимият на столичани пролетен Панаир на книгата.

120 издателства се събраха на открито пред НДК, а тази година освен желанието да ни покажат новите си книги, ги обединява и друга кауза - по-ниската ставка от 9% ДДС върху книгите да стане перманентна мярка.

Предложена като временна в разгара на пандемията през 2020 г., заедно с намаляването на данъчната ставка на ресторанти, барове и в туристическия бранш, тази мярка според издателите ще доведе до "по-четяща и по-образована нация".

В новия 36-ти епизод на Z-Каст - подкаста на Клуб Z - можете да чуете повече за трудностите на книгоиздателите в пандемията и техните очаквания за бъдещето на индустрията.

Веселин Тодоров, "Сиела"

"Не толкова тежко беше първото затваряне от два месеца, когато в нашата индустрия са най-малкото продажби за годината. Най-тежкият удар беше затварянето в края на годината, когато трябва да изкараме печалбата. Много от книжарниците работят близо до нулата в първите 10-11 месеца", обяснява Веселин Тодоров, директор на "Сиела".

 

Цветелина Дечева, "Ера"

"Разбира се, че продължава да има спад, все още, в оборотите спрямо 2019-та. Това важи за всички колеги. Много се надяваме ставката да бъде запазена, това действително е голямо облекчение за бизнеса. Това е един начин да се появяват различни книги на книжния пазар", заяви Цветелина Дечева, основател и собственик на издателство "Ера".

 

Никола Кицевски, "Просвета"

"Има издателства, които наистина са намалили цените. Други чисто и просто продължават да съществуват заради тези 10-ина процента, които им дават глътка въздух. Тиражите постоянно спадат и ще спадат. Колкото повече издателства има, колкото по-голяма е конкуренцията, толкова повече печели читателят", коментира Никола Кицевски, директор на издателство "Просвета".

А за финал икономическият репортер на Клуб Z Йордан Бързаков ще ви информира какъв е ефектът на намалената ДДС ставка върху бюджета в последната година.

 

Можете да слушате Z-Каст в Spotify, Google Podcasts, TuneIn, Apple Podcasts.