Евродепутати, предимно отдясно, отново стовариха гнева си върху върховния представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел.

През февруари причината бе посещението му в Русия. Сега той бе атакуван заради действията си към Куба. Но поне до този момент никой не иска оставката му.

Това стана на дебати в Европейския парламент в Страсбург, посветен на човешките права и политическата ситуация на острова. Участваха предимно испански депутати – нещо съвсем нормално. Борел също е от Испания.

Стигна се до остри словесни сблъсъци. Отдясно обвиниха дипломат номер 1 на ЕС, че защитава режима в Хавана. А отляво се чуха изрази като „така наречените човешки права“.

Борел бе категоричен, че всичко трябва да става в рамките на Споразумението за политически диалог и сътрудничество (СПДС) между Хавана и Брюксел, влязло в сила през 2017 г. Той разказа за предприетите от ЕС усилия за освобождаване на арестуваните в последно време правозащитници. Но заяви, че връщането на ограниченията срещу Куба от администрацията на Доналд Тръмп е „крачка назад за поддържането на икономическа активност и за благосъстоянието на кубинските граждани“.

В момента ЕС проучва възможността за участие и увеличаване на  производството на ваксини срещу COVID-19 въз основа на някои научни постижения в Куба, допълни дипломат номер 1 на Съюза.

Той незабавно бе атакуван от първия оратор – венецуелеца Леполдо Лопес Хил от ЕНП, емигрирал преди няколко години в Испания.

„В последно време в Куба са извършени над 1000 репресивни акта срещу журналисти и правозащитници. Има над 150 политзатворници. Лауреати на наградата „Сахаров“ все още са преследвани и не им позволяват да участват в международни прояви, организирани от ЕП. Г-н върховен представител, не смятате ли, че на фона на държавната политика на очевидното и постоянно нарушаване на човешките права би било уместно да бъде преразгледано споразумението?“, попита той.

Чехкинята Дита Харанзова от либералната група „Обнови Европа“ (ОЕ) пък припомни случая с посланика на ЕС в Куба Алберто Наваро. В края на февруари той подписа открито писмо до американския президент Джо Байдън с призив за вдигане на ембаргото срещу Хавана и дори се опита да придума свои колеги от страни от ЕС да направят същото.

„Куба не спазва задълженията си. Тя се подиграва с нашето споразумение. Трябва да защитим нашите ценности и да суспендираме СПДС като последно средство“, призова Харанзова.

27 демокрации подкрепят една диктатура

Испанският консерватор Херман Терч определи като ужасен факта, че днес кубинският режим сее страх с повече сила и по-голямо безсрамие, така, както не е правил от много време насам. Властите се надсмиват на всички претенции за човешки права.

„Ужасно е, че имаме върховен представител, който защитава Куба, диктатурата, както правят повечето парламентаристи. Ужасно е, че 27 европейски демокрации защитават диктатура, която преследва безпощадно 60 години своето население и го поробва, изтезава, екзекутира, убива“, каза Терч.

И обвини ЕС, че им плаща незаконно пари, а Жозеп Борел е съучастник в това. Според депутата Европейската служба за външна дейност (ЕСВД) финансира една диктатура, която разширява влиянието си из целия американски континент и стои зад сегашните сблъсъци между власт и протестиращи в Чили и Колумбия.

Борел не познава нито Русия, нито Куба

Португалецът Паулу Ранжел изстреля гневна канонада по Борел:

„Че не познавате Русия – можем да разберем. Но че не познавате Куба и страданията на нейния народ – това не можем да приемем.“

Сорая Родригес Рамос от либералната група „Обнови Европа“ (ОЕ) настоя, че Споразумението между ЕС и Куба трябва да бъде прилагано по различен начин. Това включва признаването на факта, че в Куба е на власт диктатура, а единствен изход е демократичният преход.

„Трябва да приключим с остарялата диалектика, с този анахроничен дискурс, който бърка идентифицирането на оцеляването на кастризма с Куба, който повтаря „Родина или смърт“, докато преследва тези, които в Куба все по-силно викат „Родина и живот“, смята евродепутатката.

Тя имаше предвид песента „Родина и живот“, станала изключително популярна и обявена от властите в Хавана за дело на предатели. Рап хитът е предизвикателство срещу лозунга „Родина или смърт“, който е от времето на Фидел Кастро.

Социалистите бяха по-умерени. Те призоваха да се спазват човешките права, но бяха на мнение, че не трябва да се излиза от рамката на настоящото споразумение. И се изказаха срещу американската блокада.

„Т. нар човешки права“

Крайната левица обаче защити Куба и заклейми САЩ. Ману Пинеда от радикалната левица направи подигравателно изказване и призна, че в Куба се нарушават човекита права. Но допълни, че това се случва в американската база в Гуантанамо, където САЩ държат заловени терористи.

Според Пинеда в ЕС изобщо не се интересували от човешките права на палестинците и на жителите на Западна Сахара, окупирана от Мароко. А политиката на ЕП била реакционна и „фашистофилска“.

Гръцкият комунист Лефтерис Николау-Алаванос, който е необвързан депутат, пък обяви инициаторите на дебатите за реакционери, защитаващи американските интереси. Той употреби познатия от времето на комунизма термин „т. нар. човешки права“.

В края на дебитите Жозеп Борел се защити с цифри. Той изтъкна, че ЕС финансира гражданското общество в Куба с 8,4 милиона евро. От тях 7,6 милиона се управляват от граждански организации в ЕС, а останалите 800 000 – от кубински групи, внимателно подбрани от делегацията на Съюза в Хавана.

Дипломат номер 1 на Брюксел окачестви като смешни твърденията, че подкрепя диктатурите по света. Но изтъкна, че ЕС и неговите страни членки са против американската блокада срещу острова.

„Ние сме против териториалните американски ограничителни мерки, защото те засягат нашите компании. Моля ви, слезте на земята“, призова той критиците си в ЕП.

Накрая Борел заяви, че е много по-добре да има споразумение, отколкото ЕС да се върне към периода без комуникации с Куба, прекъснати заради „едно друго испанско правителство“. Той визира управлението на десния премиер Хосе Мария Аснар през 2000-2008 г.

Евродепутатите ще гласуват резолюция за Куба днес