Кога и от кого е бил предупреден Пеевски?

Този въпрос постави бившият премиер Иван Костов в коментар за БНР за значението на санкциите по закона "Магнитски". Те бяха наложени на Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков.

"Администрацията на президента Байдън дължи отговори кога и от кого е бил предупреден Пеевски, за да опита да прикрие собствеността си с фалшиви продажби на свои активи и участия. Всички видяхме, че той извърши множество маневри, за да изчезне от собствеността на много фирми.

Как става това нещо? Откъде той е разбрал, че ще бъде санкциониран. Това е много съществен въпрос. От него зависи ефективността на санкциите. Те могат ли да постигнат целите си като предварително са предупредени някои от тези, срещу които са насочени", зададе някои много важни въпроси Костов.

"Смисълът на санкциите е да се спре кръвоносната система, т. е. паричните операции на корупционните мрежи. Това не е ядрен взрив, това е изсушаване на тези мрежи, за да не могат да функционират", смята още бившият премиер.

Как БНБ защитава българските банки и най-вече вложителите им. Или пак ще стане като с КТБ?

Той акцентира и върху друг проблем - пасивността към момента на Българската народна банка.

Костов попита как УС на БНБ защитава българските банки от риск да не попаднат под тези санкции:

"Дават ли си сметка, че те не пазят интересите на вложителите в рискови банки? Изпълнява ли си БНБ дълга пред обществото, или пак ще стане като с КТБ?"

Според него централната банка трябва да излезе със съответни напътствия, да изработи документ, с който да предупреди тези банки за рисковете, които поемат, и да ги накара да излязат с план как ще управляват или ограничат тези рискове. Банките трябва да бъдат предупредени за рисковете, които поемат, защото има банки, които са дали кредити, държат авоари на санкционираните лица, смята Костов.

"Ако БНБ не направи това, ги лишава от основание те да предприемат мерките, които трябва да бъдат осъществени, за да бъдат защитени банките и техните вложители, което е по-важно."

Костов отхвърли критиките, че допълнителният списък на фирми, свързани със санкционираните лица от "Магнитски", който вчера огласи Министерството на финансите, може да нарушава права и да се смята за противоречащ на конституцията. Той смята, че правителството действа правилно, като добре се е запознало какво означават тези санкции.

"Това не са черни списъци, това е управление на криза, така че да не се достигне до държавните активи, до държавните предприятия. Може да ги наричате както искате, но това е управление на кризисна ситуация. Правителството очевидно е прочело как действат санкциите и се стреми да опази своята собственост", отчете той.

Има ли реваншизъм?

Костов обясни, че се удивлява на реакции, в които служебното правителство се обвинява в реваншизъм.

"Удивлявам се от част от реакциите за служебното правителство, защото идват от хора, които би трябвало да знаят какво е да се носи публична отговорност. Ако министър-председателят няма доверие на човек от екипа, не може да го остави на мястото му. Може ли да се говори толкова невежо?", отбеляза той.

Костов специално обърна внимание на действията на здравния министър д-р Стойчо Кацаров (който беше зам.-министър на здравеопазването в неговия кабинет - бел. ред.).

Той попита какъв реваншизъм проявява Кацаров като е поискал анализ и оценка на управлението по време на пандемията със специален акцент върху причините за рязко повишената смъртност.

"България е втора след Перу по загуба на население вследствие на извънредна смъртност през този период. Това трябва да го чуе българското гражданство и да знае. Безобразие е пред хората, които загубиха близките си и които са инвалидизирани, да се твърди, че най-добре е била управлявана кризата. Кажете ми сега - реваншистки ли са действията на здравния министър", попита той.

От ИТН - единствени с шансове да направят правителство

Бившият премиер и действащ анализатор коментира и актуалната предизборна ситуация. Актуалните социологически данни отчитат в общи линии повторение на електоралните нагласи от предишния парламентарен вот на 4 април.

"Имам много притеснения дали ще излезем от политическата криза - от сегашната и постоянната, която разглеждам като породена от пороците на нашата демократична система", каза той.

От "Има такъв народ" са единствените, които имат шанс да съставят правителство, каквото и да означава това, е мнението на Костов.

"ГЕРБ е в глуха изолация, отказаха се от него и т.нар. патриоти. БСП поради тежки обременености и заради съавторството си в този модел, който сега трябва да бъде изчегъртван, също не е в състояние да събере мнозинство и да управлява. Така че, единствените, на които се пада отговорността да направят това, са от "Има такъв народ", добави той.

Според него заявката на ИТН, че няма да прави компромиси с партиите на статуквото, е правилна.

"Всеки който прави компромиси с това статукво, се превръща в инструмент на властта, а не в реформатор, който да е в състояние да консолидира демокрацията в страната. Капаните са много. Видели са сценаристите на Слави Трифонов и самият той, че това се случва в страната, и  се стремят да се предпазят", обясни бившият премиер.

Според него дори и да се тръгне към трети избори (втори предсрочни - б.р.), ако няма консенсус как трябва да се излезе от трайната политическа криза в страната, как да се конструират отново службите за сигурност и съдебната система, за да се гарантира върховенството на закона, няма да има изход и излизане на кризата:

"Това не се дебатира. Дебат означава да чуваш другия и да посрещаш тезите му критично, но добрите неща да приемаш, такъв дебат изобщо няма". 

Костов определи обществото като крайно разделено, което е причина да не се ражда дебат, а това води до разпадане на цялата национална тъкан.

Той посочи и изключението.

"От "Демократична България" дадоха програма и се опитаха да започнат този диалог, темата за съдебната реформа е постоянна тяхна тема. Те са умерени, не стигат до крайности и при тях няма шоу. Опитват се да бъдат позитивни, те се опитват да подскажат този тон на останалите, но не се получава дебат. ... Дебатът трябва да е по същество - по темите и по мерките", смята бившият премиер.

Той предложи да се приеме Декларация за реформата, която трябва да започне да се съгласува отсега между тези, които се канят да правят тази реформа, за да станат екип, който трябва да я извърши:

"Без екип не може да се направи крачката напред. Не може да я направи нито една партия, защото няма капацитет - нито експертност, нито опит, нито доверие достатъчно".