Държавната консолидационна компания (ДКК), собственост на Министерството на икономиката, е направила анализ на състоянието на 186 от 418 язовира, обявени за опасни и нуждаещи се спешно от ремонт. А строителни работи са започнали на точно 5 от тях. До края на годината работа щяла да бъде започната на още десетина язовири.

Това се разбира от думите на ресорния министър Емил Караниколов в отговор на въпрос на депутата Христо Проданов от БСП как и дали функционира Държавното предприятие за управление на язовирите (създадено миналата година и структуриращо се тепърва) и как се харчат отпуснатите 500 млн. лв. на ДКК. Сумата бе дадена като непарична вноска в капитала на държавния мастодонт с решение на правителството през лятото на 2018 г. 

За 182 от 418 язовира ДКК е извършила паспортизация, намиране на документи и съставяне на документи, твърди министърът. От отговора му обаче така и не става ясно защо въпросните ремонти са обявени за спешни, а действията за повече от година и половина никак не изглеждат такива.

Не стана ясно и как ДКК възлага и извършва въпросните анализи, нито кой точно извършва започнаните на няколко язовира ремонтни работи, показва стенограмата от сайта на Народното събрание. 

И до ден днешен държавният мастодонт ДКК няма нито сайт, нито като дружество 100% държавна собственост някога е обявявало обществени поръчки. От финансовите отчети и докладите за дейността обаче се разбира, че по-голямата част от въпросните 500 млн. лв. са прехвърлени на дъщерната на ДКК компания "Монтажи". В няколко справки за това в кои банки последното дружество държи пари по сметка става ясно, че са получени трансфери от ДКК именно за дейности по язовирите. 

Аз Ви уверявам, че тези пари са дадени целево. За съжаление, на мен ми се иска вече да ги ремонтираме всичките. Не става лесно, и то защото липсват документи. Знаете го, в общините нямат документи за тези язовири. Ние не знаем тяхната цел. Целта е била да се събира вода, да се напоява или е имало някаква друга стратегия? Всичко това трябва да го анализираме. Това изисква много време. 

Важното е, че ремонтите започнаха. Аз Ви уверявам, че наистина тези 182 язовира, с които вече сме готови, но все пак се чака – имаше общински избори, трябва да ти дадат разрешение за строеж, повярвайте ми, два-три месеца и това ни забави, колкото и странно да звучи, заявява министърът.

 
Следва обаче изречение:

"Сигурен съм, че другата година ще бъде изключително активна и българският бизнес, работещ в този сектор, ще може да покаже своите възможности. Разбира се, ще му бъде платено за всичко това, но тези пари ще бъдат за основната им цел – да няма бедствени положения с язовирите."

Последното вероятно значи, че ремонтите на язовирите се възлагат на фирми. Кои са те, как биват избирани и как се изчислява стойността на ремонтните дейности обаче от отговора на Караниколов не се разбира.