Състав на ВКС днес измени мярката за неотклонение на Десислава Иванчева от домашен арест в парична гаранция. Размерът е съобразен с авоарите й преди запора и бе определен на 10 000 лв.

Иванчева не е имала друга мярка освен задръжане под стража и домашен арест от ефектните събития на 17 април 2018 г., когато с Биляна Петрова и Петко Дюлгеров бяха задържани с общо 70 000 евро подкуп от предприемача Александър Ваклин. 

Самата бивша кметица на "Младост" изглеждаше не съвсем щастлива и каза, че явно ще прави кампания "да помоли хората да й помогнат да излезе  на свобода".

Тъй като решението на ВКС е окончателно, то влиза в сила, веднага след като се внесе сумата, постанови съдия Ружена Керанова.

Иначе делото по същество пред ВКС започна атрактивно - вечният протестиращ Йоло Денев се развика срещу върховните съдии "Еничари! Вие не сте българи! Сорсоиди" и "Това дело е позор за България" днес по време на първото заседание.

Като чу после размера на паричната гаранция, обяви на съдийките, че ги чака Народен съд и самите те ще лежат в затвора.

Той бе на косъм да го изведе охраната, но миряса, след като каза, че и Левски се е борил и да не му обясняват да се държи по-кротко.

Десислава Иванчева, Биляна Петрова и Петко Дюгеров застанаха пред съда с адвокатите си, след като Апелативният спецсъд намали на 6 юли присъдите им съответно на 8, 7 и 6 г.

Именно председателят на състава на Апелативния - Георги Ушев, стана неволен повод за отлагане днес. Защитата на Биляна Петрова попита докъде стигна казусът с евентуалното му наказание. Председателят на ВКС Лозан Панов поиска на Ушев да му образуват проверка, че по време на първата инстанция бе ходил в кабинета на съдия Иво Хинов в Спецсъда да "пришпорва" казуса.

Съдийската колегия на ВСС отказа да го санкционира, Лозан Панов прати казуса във ВАС и с решение от 2020 г. ВАС върна преписката на Съдийската колегия. Сега ВКС постанови да се изиска от Съдийската колегия информация докъде е казусът с евентуалното наказване или не на Георги Ушев.

Петко Дюлгеров с адвокатката си Марияна Тодорова.

 

Делото днес се радва на забележителен интерес от Кольо Босия, Боян Расате, Петър Кърджилов и други сформирали се през годините протестиращи около Иванчева.

Адвокатите й днес поискаха изменения на домашния арест на базата на ново обстоятелство - че е бременна. Удостоверението е от център за репродуктивно здраве с дата 2 април и самата Иванчева, както и адвокат Николай Хаджигенов изтъкнаха, че възрастта й - 47 г. и начинът на забременяване, сочат за патологична бременност, при която тя има нужда от постоянна медицинска грижа.

След първоначалните решетки, Иванчева е вече от 2 г. и 3 месеца с втората най-тежка мярка - домашен арест, и за всяко посещение на лекар трябва да изисква нарочно разрешение от съда, изтъкна защитата й.

Въпреки това прокуратурата бе против да й се изменя мярката в по-лека - на база опасност за се укрие заради тежкото обвинение.

Все пак съдът реши, че арестът вече не отговаря на измененото й здравословно състояние и парична гаранция плюс съществуващата все още забрана за напускане на страната са адекватна мярка.

Няма ичас по-късно от пост на Николай Хаджигенов във фейсбук се оказа, че сумата е намерена, внесена и това е удостоверено:

"Благодарение на колегата Albena Belyanova паричната гаранция на Десислава Иванчева /Dessislava Ivancheva/ е внесена по сметка на ВКС, а уведомлението за внасяне, ведно с квитанцията са изпратени, като имейл до електронната регистратура на съда подписани с КЕП.
Деси, приятна разходка", написа адвокатът.