"ДПС има политическа воля да се развие преференциалният вот, не да бъде отменен, но да се преодолеят пороците на досегашната система". Това каза в кулоарите на НС лидерът на партията Лютви Местан.

"Готови сме да участваме в дебатите за преференциалния вот. Ако в България въведем принципа на отворените листи, т.е. избирателите да подреждат кандидатите това е едно. Тогава има логика.  Преференциалният вот не може да бъде изроден до семеен вот, до родов вот, до вота на едно село или дори на една община", каза Местан. Той все пак призна, че не може да се пренебрегне факта, че 34% от избирателите на последните парламентарни избори упражниха правото си да отбележат предпочитан кандидат от листата за която гласуват, а такъв резултат няма нито една партия. 

"Ако ще се върви към преференциален вот вторият възможен подход е регистрация на национални листи. Партията регистрира 240 кандидати и тогава бихме подкрепили прагът на преференцията да е 5%", каза още Местан. 

Според Местан дали изключените от парламентарната група ДПС Муса Палев и Гюнай Хюсмен ще подкрепят правителството е "въпрос на тяхната морално-политческа отговорност". Двамата бяха изключени от групата, защото са водили активна преференциална кампания, въпреки че е имало джентълменска уговорка между кандидатите на ДПС това да не се прави. Местан обясни, че тази уговорка е била заради това да не се увеличава делът на недействителните бюлетини, подадени за партията.

"С това решение ДПС изрази отношение не толкова към преференциалния вот, колкото към един етичен казус", заяви Местан. Той обясни, че Нигяр Сахлим, на чието място влезе Гюнай Хюсмен, е водила кампанията си в съответствие с постигнатото съгласие между кандидатите и дори е призовавала избиратели, които са изразили желание да я отбележат в бюлетината, да не го правят. "Тя е работила срещу преференциите за себе си и накрая е губеща", каза Местан.

"Кога са искрени партиите? Когато в пленарна зала гласуват за 7% преференция или когато постфактум не уважават преференциалния вот като реализиран мандат". С този въпрос Местан коментира факта, че кандидати на ГЕРБ, които бяха преференциално избрани, се отказаха от своите мандати още преди конституирането на парламента. "Ние поне не сме лицемери. При обсъждането на Изборния кодекс изразихме резервите си срещу преференциалното гласуване", припомни Местан.