Кой ще бъде №1 на тези извънредни парламентарни избори на 11 юли и с каква преднина?

Огласените няколко дни преди тях данни за електоралните нагласи не само не дават ключ към този въпрос, но и допълнително заплитат загадката. Сред социолозите цари единодушие за едно - почти в навечерието на вота има изравнени позиции на ГЕРБ/СДС и "Има такъв народ" (ИТН) за първото място. Разликата между двете е под 1 на сто - т.е. статистически незначима.

Тази картина не отразява нагласите за гласуване извън страната. На предните избори партията на Слави Трифонов беше първи избор на сънародниците ни зад граница. Има още поредица от неизвестни - ще има ли емоционално гласуване, къде ще отиде т. нар. конформистки вот (според анализатори по-скоро към ИТН). От съществено значение за мобилизация на по-голям периферен вот (на какъвто разчита в по-голяма степен ИТН ) е и каква ще бъде избирателната активност. А на нея могат да повлияят фактори като летен сезон и отпуски, машинно гласуване, умора от нови избори твърде скоро след предните и т. н.

Сред другите неизвестни е как ще се развие битката за четвъртата позиция между ДПС и "Демократична България" (ДБ), при която социолизите също отчитат мобилизация на избирателите. Същевременно обаче измерването на гласуването за Движението традиционно е в посока подценяване заради по-трудно обхващане на този електорат в предизборните сондажи. 

Трети неясен момент е колко ще са политическите формации в следващия парламент. Бройката се колебае между 6 и 7 в зависимост от това дали новата версия на патриотична коалиция със стари и добре познати участници като ВМРО, НФСБ и "Воля" ще премине 4-процентната бариера, или съответно ще остане под нея. След предишните избори на 4 април никоя от т. нар. патриотични сили не влезе в парламента (ВМРО се яви сама, а НФСБ и "Воля" - заедно).

Съществен въпрос е и ще имат ли т. нар. протестни сили, т. е. ДБ, ИТН и "Изправи се! Мутри вън!" мнозинство в това Народно събрание. Данните на различни социологически агенции дават отрицателен отговор. Т.е. възможността за повтарение в някаква степен на ситуацията от преди малко повече от три месеца не е нереална. 

Общата картина очертава фрагментиран парламент с плаващи мнозинства.

Ето и какво показват данните от последните преди 11 юли изследвания на "Алфа рисърч", "Галъп", "Екзакта", "Маркет линкс", "Медиана", "Насока".

"Алфа рисърч": Първото място трудно за прогнозиране. Шест партии в НС

 
"Има такъв народ" и ГЕРБ са в оспорвана битка за първото място на изборите, като за партията на Слави Трифонов в края на изборната кампания заявяват, че ще гласуват 21,8 % от избирателите, а за тази на Бойко Борисов - 21,5 %.
 
Това показват данните от последното преди вота национално представително проучване на "Алфа рисърч".
 
Очакванията на социологическата агенция са за 6-партиен парламент - какъвто бе и 45-ият.
 
Трета засега остава коалицията "БСП за България" с 16,4 % подкрепа, следвана от "Демократична България" с 12 на сто. ДПС получава 11,1 % от вота, а "Изправи се! Мутри вън" - 5,4 на сто. 

Останалите политически сили, които участват в изборите, остават засега под 4-процентовата бариера за НС. Най-близо до нея са "Българските патриоти" с 3,8 % подкрепа в седмицата преди вота и "Възраждане" с 3,2 на сто.

Лек спад в избирателната активност спрямо редовните избори през април - в резултат от умората и разочарованието от политическата конфронтация - очакват още от "Алфа рисърч".

Между 47 и 50 на сто заявяват твърда готовност да гласуват на изборите в неделя. Това означава до урните да отидат между 3,1 млн. и 3,3 млн. души. Мобилизиращ фактор е желанието на всяка от двете основни групи избиратели – от една страна симпатизантите на ГЕРБ, от друга - на протестните партии – с вота си да определят посоката на развитие на страната и да излъчат правителство около техните политически сили. В противоположна посока действат притесненията от машинното гласуване, които могат да се превърнат в потенциална бариера пред част от избирателите, отчитат от агенцията.

Изследването е проведено в периода 4 – 7 юли 2021 г. от "Алфа рисърч" и е реализирано със собствени средства. То е осъществено сред 1013 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните лица.

"Галъп интернешънъл": ИТН излиза пред ГЕРБ с 1 на сто

 
От "Галъп" дават малка преднина на "Има такъв народ" пред ГЕРБ/СДС, но се застраховат, че и двете формации имат шансове.

Гласовете, подадени за партии, коалиции и кандидати, ако изборите бяха днес, показват следната моментна снимка преди последните дни на кампанията. За „Има такъв народ“ се очакват 21,3% от гласовете, за ГЕРБ-СДС – 20,3%. На този етап е практически невъзможно да се определи коя от двете партии ще завърши на първото място – всичко зависи от различните типове мобилизация при двете партии. Вижда се обаче, че при Трифонов има инерция нагоре, а при ГЕРБ е обратно. Разбира се, в момента, част от потенциалния вот на ГЕРБ може и да се „крие“ по причина "непрестижност".

БСП и коалиция засега остават трети с 15,9%. „Демократична България“ и ДПС са с близки резултати, съответно с 12,2% и 11,5%. При ДПС трудности в отчитането представлява потенциалният вот от Турция. ДБ укрепва в последните седмици.

„Изправи се! Мутри, вън!“ е с 6,1%. "Българските патриоти" са с 4% - изгледите им зависят изцяло от величината на бариерата и от степента на мобилизация.

„Възраждане“ има 3,1%, а „Българско лято“ - 2,5%. Коалицията около Жан Виденов засега е с 1% заявена електорална подкрепа, но при такъв тип нови формации декларативните нагласи невинаги са най-добрият индикатор.

При такива резултати, трите протестни партии все още нямат мнозинство.

Последните дни и часове обаче могат да нанесат промени, подчертават от агенцията.

Декларативната активност е близо 50%. Очакват се гласоподаватели в широк диапазон, близък до активността на изборите на 4 април. Прогнозите за активност обаче като цяло са изключително трудни, подчертават от "Галъп".

Изследването е проведено от „Галъп интернешънъл болкан“ за БНР, чрез пряко интервю с таблети, сред 1010 пълнолетни българи в представителна за страната извадка.

"Екзакта": Вълната на протестния вот не е отзвучала, но и ГЕРБ се окопитва

 
0,6 на сто е разликата между ГЕРБ/СДС и ИТН. За доскоро управляващите, ако изборите бяха днес, биха гласували 21,4 на сто, а за - партията на Слави Трифонов - 20,8 на сто.

Това сочат данните от национално представително проучване на "Екзакта", огласено в четвъртък. Към момента най-сигурна сякаш изглежда третата позиция за "БСП за България". Четвъртото място е за "Демократична България" с 12,8 на сто, но със сравнително малка преднина пред ДПС - 11,2 на сто.
 
Другият неясен момент е минава ли коалицията "Български патриоти" (ВМРО, НФСБ, "Воля") 4-процентната бариера. Според данните на "Екзакта" - те са точно на нея. 

"Въпросителните относно размера на дистанцията между двете партии ще останат до самия край на изборния ден. Подобна разлика определено се вмества в категорията „статистическа грешка” при подобен род изборни проучвания. Допълнителна трудност за всеки анализатор е растящата обществена динамика на нагласите в последната седмица преди вота", отбелязват от агенцията.
 
И още акценти от коментара на "Екзакта":

- След вота на 4 април, ИТН и ДБ разширяват електоралното си влияние. Това потвърждава усещането, че „вълната на протестния вот” не е отзвучала. Дали е намалял емоционалният заряд на тази вълна, предстои да видим. Във всеки случай, по данните от това изследване, не може да се заключи, че партиите на протеста ще могат да получат нужните им за мнозинство мандати, въпреки очакванията поне две от тях да подобрят чувствително позициите си на 11 юли спрямо 4 април.

- ГЕРБ първоначално реагира на вота от 4 април със свиване на електората си, но от края на юни е налице висока мобилизация и окопитване на избирателите на тази партия.

- Вероятно 6 или 7 политически формации да намерят място в следващия парламент, като яснота по това дали "Българските патриоти" ще прескочат 4%-овата бариера ще има едва в края на изборния ден.

Шест дни преди вота, малко под половината от интервюираните пълнолетни българи (48%) декларират готовност да гласуват на предстоящите парламентарни избори и заявяват, че вече са избрали за кого ще гласуват. 

Изследването на "Екзакта"е проведено в периода 1-5 юли 2021 г. сред 1005 пълнолетни български граждани в 92 населени места от цялата страна. Работено е по стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. При изготвяне на извадката са използвани последните данни на НСИ за населението на страната, разпределени по пол, възраст, административни области и типове населени места (столица, областни центове, малки градове и села). Извадката възпроизвежда структурата на населението по местоживеене, пол и възраст. Методиката на регистрация е пряко полустандартизирано face to face интервю. Максималната грешка при 50%-овите дялове е +/- 3%.
Изследването е независимо от външно финансиране и е проведено със средства на „Екзакта Рисърч Груп”.

"Маркет линкс": Шест партии в НС, мобилизация на ДБ

 
Фактически паритет, сочат и данните от последното проучване преди 11 юли на "Маркет линкс" като ГЕРБ/СДС е с 19,7 на сто, а ИТН с 18,8 на сто.
 
Според социолога Добромир Живков не може да се каже коя политическа сила би била първа. Той допусна, че има тенденции, които дават малко по-висока тежест на сценария партията на Трифонов да излезе на челно място.  

Третата и четвъртата позиция са съответно за БСП и „Демократична България“ – 16,9% и 12,5%. Петото място е за ДПС с 9,5% подкрепа, а шестото за „Изправи се! Мутри вън!“ с 5,4% подкрепа, сочат данните на агенцията.

"При „Демократична България“ има периферия, която в момента от коалицията се опитват активно да привлекат", обясни Живков пред бТВ.

Изследването не обхваща нагласите за гласуване в чужбина. На предните избори вотът извън граници е бил благоприятен за ИТН, ДБ и за ДПС.

Коалицията "Българските патриоти" обаче с 2,9 на сто и не успява да мине 4-процентната бариера, сочат данните на "Маркет линкс".  "Възраждане" е с резултат, който е близък до този на "патриотите" - 2,4 на сто.

Към момента данните сочат, че отново парламентът по-скоро ще е шестпартиен.

Изследването отчита доста висока декларирана готовност за гласуване. Тя ще е около тази на изборите на 4 април. 58% са отговорили, че ще гласуват тази неделя.

Това сочат данните от последното изследване на "Маркет линкс", финансирано и реализирано съвместно с бТВ. То е осъществено сред 1075 пълнолетни българи в периода 18-25 юни по методите на прякото-лично интервю и онлайн анкета.
 

"Медиана": "Патриотите" вътре, БСП - близко до първите две сили

 
Ако изборите бяха днес, за ГЕРБ-СДС биха гласували 22,5 на сто, за "Има такъв народ" - 21,7 на сто. Така двете формации са с изравнени позиции, а разликата е минимална - 0,8 на сто. В парламента ще влязат най-вероятно седем партии.

Това показват актуалните данни от последното преди изборите национално представително изследване на "Медиана".

Подобна ситуация на паритет за първото място - с под 1 или около 1 на сто разлика, отчитат и проучванията на другите социологически агенции. Анализаторите подчертават, че битката между ГЕРБ и политическата сила на Слави Трифонов е с труднопрогнозируем изход.

По-близки позиции до първите две партии дава обаче традиционно "Медиана" за БСП - с 20,6 на сто от гласовете и отново минимално изоставане от тях.

"Битката за първото място ще е не между две, а между три партии и ще се реши в оставащата седмица до изборите", гласи коментарът на "Медиана".

Неяснота има и какво става с разпределението за четвъртото и петото място. При избори днес, ДПС взема 11,1 на сто, "Демократична България" - 10 на сто. Подобна близост в процентите предполага, че и тук са възможни изненади. 

Шестата позиция е за "Изправи се! Мутри вън!" с 5,1 на сто. 

"Българските патриоти" също влиза в парламента с 4,8 на сто.

"Възраждане" взема 2,2 на сто, сочат данните на "Медиана".

Най-вероятно в следващия парламент ще има седем партии, прогнозират от агенцията.

Избирателната активност се очертава близка или дори по-ниска от тази на предходните избори – около 3,1-3,3 млн. избиратели.     

Изследването е проведено в периода 26 юни - 02 юли 2021 г.  с 920 човека (18+ години) чрез пряко стандартизирано интервю и е представително за пълнолетното население на страната. Проучването е изследователски проект на "Медиана" и е реализирано със собствени средства.

"Насока": 

След извънредните парламентарни избори на 11 юли се очертава фрагментиран 7-партиен парламент. Запазва се и тенденцията от последния вот на 4 април, първите три политически сили да вземат около 60% от действителните гласове.

Коалицията ГЕРБ-СДС получава 21,4% от гласовете. На минимална разлика от 0,9% е "Има такъв народ" с 20,5%. Трета е БСП с 15,8%. Очертава се интрига и за четвъртото място, за което спорят "Демократична България" (11,3%) и ДПС (10,5%). Тя допълнително се заплита от факта, че значима част от вота в чужбина (който няма как да бъде отчетен по социологически път) се насочва именно в полза на тези две политически сили. Шеста е коалицията "Изправи се! Мутри вън!" с 5,3% подкрепа. "Българските патриоти" (коалицията между ВМРО, НФСБ, "Воля") е с 4,4%. Най-близо до 4-процентовата бариера са "Възраждане" с 2,3% и "Българско лято" (на Васил Божков) с 2,1%. Останалите политически формации събират общо 6,4%.

Така изглежда електоралната картина дни преди изборите, сочат данните на агенция "Насока".

Основната предизборна интрига е дали протестните партии ще имат мнозинство срещу ГЕРБ, БСП и ДПС. Другата интрига със символно значение е кой ще завърши първи, ГЕРБ/СДС или ИТН, които са с много близки позиции към момента, отбелязват от агенцията.

Седмица преди края на предизборната кампания за 46-то Народно събрание, 51,2% от интервюираните заявяват, че със сигурност ще гласуват на 11 юли 2021 г.

Изследването е проведено в периода 23 – 30 юни 2021 г. от социологическа агенция "Насока", публикува се на сайта на агенцията и се реализира със собствени средства. То е осъществено сред 1025 пълнолетни български граждани от цялата страна.

"Тренд"

6+1 формации с представителство в следващото Народно събрание. Практически паритет между „Има такъв народ“ и ГЕРБ, с минимална преднина на партията на Слави Трифонов. Избирателна активност в страната малко над 3 милиона.

Това сочат данните от последното преди изборите национално представително изследване на "Тренд", огласено в петък.

Регистрираната в последните два месеца тенденция на ерозия в обществената подкрепа към ГЕРБ и лек ръст спрямо „Има такъв народ“ се задържа в хода на предизборната кампания, отчитат от "Тренд".

В резултат на това партията на Трифонов (21,3%) повежда с минимална преднина пред ГЕРБ (20,5%). Победата до голяма степен ще бъде решена от избирателната активност, като при по-ниска активност доскоро управляващата партия ще има по-голяма относителна тежест заради твърдия и мобилизиран електорат. При по-висока активност „Има такъв народ“ може да увеличи разликата си заради по-голямата електорална периферия, с която разполага.

БСП стои на твърда трета позиция с 15,9% от гласуващите, като това прави сериозна дистанцията ѝ, както от втория, така и от четвъртия.

В хода на предизборната кампания "Демократична България" (12,4%) регистрира ръст в подкрепата си, отделяйки се на малко над 1% от конкурента за четвъртото място в лицето на ДПС (11,3%). Тъй като и двете формации разполагат с електорален резерв в чужбина, който няма как да бъде отчетен в проучването, гласовете извън България могат да се окажат решаващи за четвъртото място.

Коалицията „Изправи се! Мутри вън“ с голяма степен на вероятност ще има парламентарно представителство в следващото Народно събрание, като 5,1% от всички, заявяващи че ще гласуват декларират, че подкрепа за формацията. Около 4-процентната бариера е коалицията "Български патриоти", като влизането ѝ в парламента ще зависи от мобилизацията в последните няколко дни на предизборната кампания.

Под парламентарната бариера, но с лек ръст в рамките на кампанията, е „Възраждане“ (3,1%). Формацията около Васил Божков „Българско лято“ регистрира подкрепа от 1,6% от всички заявили, че ще упражнят правото си на глас на 11 юли. Коалицията около Жан Виденов събира 0,8% подкрепа.

51% от всички интервюирани декларират, че ще упражнят правото си на глас.

Проучването е проведено между 3 и 7 юли 2021 г., с 1002 ефективни интервюта с респонденти 18+, по метода на пряко полустандартизирано интервю "лице-в-лице". Изследването е по поръчка на Nova Broadcasting Group.