"ЕС подари на Турция кранчето на газа за Европа".

Това заяви пред руската държавната телевизия шефът на "Газпром" Алексей Милер. Коментарът му бе в отговор на въпрос какво изгуби България и какво  спечели Турция от промяната в маршрута на "Южен поток, който Милев обяви за "абсолютно закрит проект".

"В момента през България транзитно се доставят 18 млрд. куб. м газ към Турция, Македония и Гърция. След реализирането на проекта за морски газопровод към Турция всички тези обеми ще минат през турска територия, а не през България. Тя ще изгуби статута си на транзитна държава. За България без съмнение ситуацията е сложна, преди всичко защото не само ще пропусне ползи, но и ще понесе преки загуби. Там няма да бъдат инвестирани над 3 млрд. евро, няма да бъдат създадени над 6000 работни места", цитира думите му агенциая ТАСС.

"ЕС, Европейската комисия просто подариха на Турция газовото кранче. И мисля, че Турция може да се възползва от това в диалога си с Европа. Ние получихме нов стратегически партньор в газовия бизнес. Турция е изключително динамично развиващ се газов пазар - за 2014 г. те се качват от трето на второ място по доставени обеми", казва още Милер. Той допълва, че през турска територия ще се пренасят над 50 млрд. куб. м руски газ, "което безспорно е повишаване на геополитическия статут на Турция в района, тя фактически става такъв разпределителен център, какъвто е Германия за Северна Европа".

Шефът на "Газпром" казва  още, че "Южен поток" е спрян в деня, в който в Черно море е влязъл корабът на италианската компания "Сайпем" за полагане на тръбите от подводния участък.

Според него решението да бъде закрит "Южен поток" е взето в Турция по време на посещението на руската делегация, предвождана от президента Владимир Путин.

"Как да работи този кораб, когато България не дава разрешение за строителство в териториалните й води, в изключителната й икономическа зона и на сушата? Този въпрос няма никакво отношение към Третия енергиен пакет, регламентиращ експлоатацията", каза Милер.

Според него отсъствието на разрешение за работа "е решение на българската страна", а не на ЕК.

"Няма защо да се обвинява Еврокомисията, разрешение за строителството издава правителството на България", смята Милер.

Все пак той каза, че блокирането на проекта е "целенасочена политика на ЕС". Според Милев покрай проекта Русия натрупала знание и опит как работи европейската бюлокрация и казва:

"Кой ще ни даде гаранции, че това няма да се повтори след месец, два, половин година".