"Въпросът е повдигнат директно пред г-н Борисов."

Това е заявила пресслужбата на американското посолство в София в отговор на въпрос на "Свободна Европа" по повод на използвания от Бойко Борисов колаж, чиято основа е взета от снимка, показваща екипажа на катастрофирала совалка на НАСА "Колумбия". Всички астронавти от полета загинаха тогава - през 2003 г.

В сряда по време на пресконференция лидерът на ГЕРБ иронизира своите опоненти с колаж, на който са включени образите на Атанас Атанасов, Христо Иванов, Мая Манолова, Тошко Йорданов, Николай Хаджигенов, Иво Мирчев и Цветан Цветанов.

Техните лица бяха поставени върху снимка на НАСА с космонавтите от екипажа на „Колумбия“ в мисията STS 107, които през 2003 г. загинаха при навлизането си в земната атмосфера.

От ГЕРБ са отказали да коментират въпроса пред СЕ, но са заявили, че "колажът не е дело на никого от партията. Колажът се разпространяваше в социалните мрежи през последните дни."

Действията на Борисов предизвикаха редица остри критики в социалните мрежи. Според много от потребителите, поведението на експремиера е недопустимо, имайки предвид, че колажът е един вид подигравка с лицата на американските герои, загинали в полета. Самият Борисов не е коментирал.