"Не съм лежал в болницата нито един ден, издадена ми е епикриза все едно съм лежал. Не съм лекуван, нямам цироза, нямам никакъв постковид синдром. Януари месец ходих да карам ски на Боровец". 

Така служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров отвърна на лекарите от "Пирогов", които днес обявиха, че той е бил приет за преглед месец след преболедуване на COVID-19, регистрирал се е, но е отказал хоспитализация. А изследванията му са назначени по пътека, за да не плаща за тях.

"Аз съм отишъл на контролен преглед след като съм лежал с COVID. Всеки пациент има право на две безплатни изследвания.

"Не съм лекуван от цироза. Това се отнася за още 402-ма души", настоя министърът

Кацаров разказа как разбрал за престоя си в болницата няколко месеца по-късно. "От НЗОК поисках справка, отидох до "Пирогов" и изисках цялата документация. Поисках от Касата да заличи тази диагноза", описа той. Оставало да поиска от ТЕЛК да го освидетелства, да се запише в списъка за чернодробна трансплантация.

Според Кацаров фиктивните хоспитализации не били основният въпрос.

"Важното е да се видят на показ проблемите в системата. Създадохме един елит, който получава лъвския пай в тази система", заяви.

И пак заговори за големи заплати и ДМС за ръководствата на някои болници в сравнение с възнагражденията за редовите медици и сестри.

Нямало нарочени лечебни заведения, Касата проверявала всички. А откакто е на поста е свършил "огромна" по обем работа.