"Магистрати от Специализираната прокуратура никога и по никакъв начин не са НАХЛУВАЛИ в сградата на президентството. Магистрати от СП извършиха и предприеха действия по разследването след надлежно разрешение от български съд. 

Фактически ПРИСТЪПИХА на територията на Президентството след покана и при спазване на вътрешните правила и те бяха въведени вътре от административен секретар на президентството."

Това отчете днес шефката на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова, която изнесе данни - колко много е полезна и работи институцията и как досега никога не е имало по-големи успехи срещу организираната престъпност и корупцията (макар че - както става ясно по-долу, няма нито една потвърдена на ВКС осъдителна присъда, б.р.).

Така й бе зададен и въпросът - как преценява "нахлуването" в Президенството на 9 юли 2020 г., което отприщи последвалата обществена енергия.

"Така че при тези факти и това представяне - да се пише и да се говори, че е налице нахлуване някъде е най-малкото неистина и манипулативно поднесено", допълни Маджарова.

Тя изрази още недоволство, че "всички погледи неоснователно били вперени" в Спецпрокуратурата, но на мястото имало и една друга прокуратура, "която също извърши действия по разследването в тази сграда - на Президентството и отново в изпълнение на предварително разрешение от друг съд - не от Специализирания" (става дума, че на 9 юли 2020 г. имаше и военни прокурори, чието разследване срещу Илия Милушев и обиски и изземвания случайно съвпаднаха с влизането на Бюрото по защита и Спецпрокуратурата по казуса с Пламен Узунов, б.р.).

Маджарова днес уточни:

"Действително по темата "нахлуване" е крайно време да изясним, че такова няма. 

Самата сграда Президенството – тя не разполага с някаква законова забрана, не се ползва с привилегия, така че вътре на тази територия да се извършват действия по разследването" (това е мот-а-мо и позицията на Иван Гешев, която е повтарял по въпроса, б.р.).

Иначе личното мнение на Маджарова е, че няма причини Гешев да бъде отстраняван:

"За мен това искане е политическо", заяви тя. 

Днес наскоро избраната титулярка шефка на Спецпрокуратурата даде изявление, в което отчете, че там са гледани 274 производства, свързани с корупция през 2020 г. И каза, че наблюдаваните досъдебни производства са се удвоили в сравнение с предишните 2 години (като практически така "хвърли камък" по Гешев, който ръководеше първо официално, а после "на ръчно управление" като зам.-главен прокурор Спецпрокуратрта, б.р.).

Все пак, след като отчете 5 осъдени лица за корупция, на уточняващ журналистически въпрос тя каза, че тези присъди са само произнесени - нито една присъда не е окончателна и влязла в сила (т.е. делата са на различен етап по инстанциите са, б.р.)  Все пак Маджарова подчерта, че "имаме осъден на две инстанции министър" - явно визирайки бившия енергиен министър от БСП Румен Овчаров. Другите обвиняеми и подсъдими са предимно кметове - стана ясно от думите й.

"В Специализираната прокуратура се работи - работи се изключително активно и изключително законосъобразно."

Тя изтъкна сред успехите единственото дело за екологично замърсяване (явно срещу братя Бобокови, кото сега тръгва), делата срещу крадци на евросредства (там Миню Стайков е на съдебна фаза, б.р.) и разбира се - любимите на прокуратурата успехи срещу телефонните измами. 

"Барселонагейт" - досъдебно производство за пране на пари

В отговор на журналистически въпрос тя даде да се разбере и че предварителната проверка по т. нар. "Барселонагейт" (за къщата, обитавана от бивша манекенка на име Борислава Йовчева, която се свързва в публичното пространство с Бойко Борисов, б.р.) е прераснала в досъдебно производство.

Разследването е по текста от Наказателния кодекс за пране на пари.

По делото в момента течало "интензивно разследване" и  е "пусната финансова експертиза, целта на която е събиране на доказателства за произхода на едни средства".

А разпитан ли е Бойко Борисов по случая?

"Мога да кажа със сигурност, че бившият премиер е давал обяснения по казуса, когато беше на етап "предварителна проверка".

Сега в процесуално качество не е разпитван, но това е тактика на разледването", донякъде енигматично се изрази Маджарова.

Тя упорито отказа да каже и срещу колко лица се води споменатото досъдебно производство, защото "не мисля, че е удачно".

Маджарова препрати и към закона, според който вече първоначално се образува дело при наличие на данни за извършено престъпление, а не срещу лица.

Последното развитие по сагата "Барселонагейт", което стана публично достояние, бе през този месец. Тогава съпругът на дамата, обитавала къщата -Йордан Христов, обяви как разследването по случая в Испания е било прекратено. 

Ден по-късно в писмо до евродепутатката от левицата Елена Йончева лично шефът на прокуратурата за борба с корупцията и организираната престъпност в Испания Алехандро Лузон Кановас, ангажирана със случая, обясни, че делото не е прекратено, а испанската страна спира да работи по него, защото е прехвърлено на Върховната касационна прокуратура в София.