Актуализацията на пенсиите е заложена от 1 октомври.

Това обяви финансовият министър Асен Василев на брифинг след правителственото заседание в сряда. Това е една от предвидените актуализации в бюджета, подготвени от служебния кабинет. Проектът ще бъде представен пред парламента.

Пенсионерите за септември отново ще получат допълнителните 50 лв. 

Предвижда се и социална надбавка за пенсионерите, които са под линията на бедност. 

„Коефициентът за стаж се вдига от 1,2 на 1,35. Минималната пенсия - от 300 на 340 лева, максималната - от 1440 на 1500 лв. Социалната пенсия от 158 става 170 лв. Освен това, се слага надбавка за пенсионери под линията на бедност (в момента тя е 369 лв.), която е социална надбавка”, добави министърът.

По данни на социалното министерство така всички пенсионери "ще бъдат извадени от бедност", каза още Василев. 

Допълнителните 50 лева стават част от пенсията

Допълнителни разяснения дойдоха от социалния министър Гълъб Донев. Той обясни, че 50 лв., които се получават сега допълнително, се цели да станат част от размера на пенсията. Без да е необходимо всеки месец това да се гласува от МС.

По думите му "добавката от 50 лв. ще бе инкорпорирана в размера на увеличението на пенсиите".

Няма да има български гражданин, който да не получи средно 12,5% увеличение на пенсията от 1 октомври, увери още министърът. 

Пак от 1 октомври всички пенсионери с доходи под линията на бедност ще вземат и социална помощ през социалното подпомагане, добави Донев. 

"Разработихме мярка, която ще има огромно значение за 431 хил. души", обясни социалният министър като се позова на официални данни на НСИ.

За определяне на линията на бедност ще се вземат под внимание и данните на Евростат. Сега тя е 369 лв. , а от 2022 г. - 413 лв. 

„Изваждаме от бедност всички, няма да има пенсионер, който да получава доход под линията на бедност", повтори и Гълъб Донев.

Той уточни, че това няма да доведе до отпадане на помощите за отопление. Енергийната помощ е вдигната с 5,6 на сто за всички получаващи я.

Други елементи от ремонта на бюджета

Василев коментира и други елементи от предложения ремонт на бюджета за 2021 г.

„В актуализацията на бюджета планираме допълнителни разходи от малко над 1,8 млрд. лв.”, каза той.

Василев уточни, че се очакват над 2 млрд. лв. допълнителни приходи над планираното в Бюджет 2021, които са вследствие допълнителните приходи по Плана за възстановяване и устойчивост, допълнителните приходи, които очакват в резултат на подобрената икономическа обстановка и по-добрата събираемост в НАП и Агенция „Митници”.

Министърът посочи, че в допълнителните разходи от над 1,8 млрд. лв. се предвиждат 575 млн. лв. за социални разходи, 430 млн. лв. за подкрепа на бизнеса, 335 млн. лв. за здравеопазване.

Заложени са и допълнителни разходи за президентските избори през октомври.

„Там сме предвидили два тура плюс разходи за избори „2 в 1”, така че да сме подсигурени за най-скъпия сценарий на изборите”, уточни Василев.

В актуализацията на бюджета е включена и повишената вноска за Европейския съюз, което е преизчисляване на база "Брекзит". Има и около 200 млн. лв. други разходи по различни пера, като фонда за бедствия и аварии и др., допълни той.