Гръцкият парламент прие в четвъртък вечерта законодателни промени, с които прави задължителна ваксинацията срещу COVID-19 за работещите в здравеопазването и в социалните грижи, съобщи АНА-МПА, информира БТА.

За промените гласуваха депутатите от управляващата Нова демокрация и от опозиционното Движение за промяна. Против бяха СИРИЗА, Гръцката комунистическа партия, Гръцко решение и МеРА25.

Парламентът реши, че поради императивната необходимост за защита на общественото здраве срещу вируса трябва да се ваксинира целият персонал (лекари, санитари, медицински сестри, администрация и помощен персонал) на частните, държавните и общинските институции за грижа за възрастни хора и хора с увреждания, на частните и публичните структури в здравеопазването (диагностични и рехабилитационни центрове, клиники, болници, структури на първичната медицинска помощ и др.) и всички служители на спешната помощ.

Изключение от задължението за ваксинация се допуска за онези, които са преболедували COVID-19 през последните шест месеца, както и лицата, които по доказани здравословни причини не могат да бъдат ваксинирани.

Заетите в службите за социални грижи трябва да си поставят първата доза от ваксините най-късно до 16 август, след което да завършат ваксинационната си процедура. За персонала в системата на здравеопазването този срок е 1 септември.

Неваксинираните ще излизат  принудително в неплатен отпуск до края на епидемията.

Глобите за работодатели, които нарушават закона и допускат неваксинирани на работа, са от 10 000 до 200 000 евро.

Парламентът дава правомощия на здравния министър при необходимост да разшири сферата на задължителното ваксиниране.

Премиерът Кириакос Мицотакис призова учители и университетски преподаватели да побързат с ваксинацията до началото на учебната година.

В Хърватия задължително ваксиниране в три сектора

Правителството на Хърватия също реши да се въведе задължителна имунизация в три сектора - здравеопазване, образование и социални грижи. В тези три сектора работят около 180 000 души - лекари, медицински сестри, учители, социални работници. Задължителната имунизация ще започне в средата на август или началото на септември.

Хърватското адриатическо крайбрежие вече бе преместено от "зелената" в "оранжевата" зона на европейската карта на разпространението на коронавируса. Министърът на вътрешните работи Давор Божинович съобщи, че това ще доведе до нови ограничения, които ще влязат в сила от понеделник в този район.

Подобно решение и в Унгария

Унгарското правителство е решило да направи задължителна ваксинацията срещу COVID-19 за медиците в страната, обяви в петък премиерът Виктор Орбан, цитиран от Ройтерс.

„Вече има определени ваксини, които са задължителни за хората, работещи в здравния сектор, към тях добавяме и тази срещу коронавирус", каза за общественото радио унгарският министър-председател.

Преди седмица стана ясно, че Унгария ще предложи възможност за получаване на трета доза ваксина срещу COVID-19 от 1 август.

Италия бе първата държава в Европа, която направи ваксинацията задължителна за здравните работници. Последва я и Франция.

В България главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев вече няколко пъти публично се обявява "за" въвеждането на подобна мярка - задължителна ваксинация за медици и персонал в социалните домове.

 
Служебният министър Стойчо Кацаров коментира вчера по темата, че "не е недопустимо да има по-високи претенции" към работещите в сферите на здравеопазването и в социалните домове. Той обясни, че като са неваксинирани те могат да поставят в риск силно уязвими хора като възрастните или тежко болните. "Не може лекар да е против ваксините", каза Кацаров. Но данните сочат, че имунизирани сред медиците в България са под 50 на сто.