Бизнес, синдикати и служебно правителство постигнаха днес рядко виждано единодушие и то по"горещата" тема за увеличаването на пенсиите. Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) се събра на извънредно заседание, за да обсъди предложената от кабинета актуализация на бюджета на Републиката за 2021 г. и като един застана зад идеите на Гълъб Донев за вдигане на дохода на пенсионерите. И така категорично се противопостави на две вече постъпили предложения в 46-ото НС - отново за вдигане, но по друг метод, внесени от "Изправи се БГ. Ние идваме!" и от БСП. 

Конкретно - предложението на сегашния служебен социален министър, който се приема за един от малко специалисти, които наистина разбират от темата, е за преизчисление на пенсиите от 1 октомври 2021 г. с по-висок коефициент на тежест за всяка година осигурителен стаж. Той ще стане от сегашните 1,2 на 1,35.

Обратното - двете партии предлагат да се преизчисли осигурителният доход със средния за 2018 г., а не за 2008 г., който се взима в момента. Това обаче се смята за популистки и не особено ефективен подход в сегашната ситуация. Причините: първо - този подход не отчита индивидуалния осигурителен принос на отделния човек, какъвто е смисълът на системата. Той просто се базира на един осигурителен доход, който е произволна база за изчисление. Второ - преизчисляване през увеличение на коефициента бе всъщност записаната в закон пенсионна реформа на Ивайло Калфин като вицепремиер от 2015 г. (във втория кабинет "Борисов" - б.р.), но тя бе суспендирана от финансовия министър на ГЕРБ Владислав Горанов няколко години по-късно. 

Увеличението на коефициента ще засегне всички пенсионери, тоест всички пенсии ще се повишат, а някои от тях - значително. Средното увеличение се смята за около 64 лв. 

От всичко казано до момента изглежда, че предстои битка в парламента по предложенията и на партиите, и на служебното правителство. Към момента излежда доста трудно БСП и "Изправи се БГ. Ние идваме" да успеят да защитят идеите си, имайки предвид, че синдикати и бизнес предпочитат другия метод. 

Иначе - приети с забележки бяха и идеите за увеличението на социалната пенсия от 148,71 лева на 170 лева, минималната пенсия да стане 340 лева, вместо сегашните 300 лева, а максималната да бъде 1500, вместо досегашните 1440 лева.

Одобрена беше и генералната линия на актуализация на бюджета, която Министерството на финансите предлага. Идеята на Асен Василев е най-общо казано да не реже твърде много разходи в тежка година, да опита да свие леко дефицита, но не и да го изкорени и да досъбере около 1,8 млрд. лв. над предвидените приходи в хазната. 

Очаквано - най-много пари ще се преразпределят към секторите здравеопазване, образование, към бизнеса при нова вълна на пандемията, към запазване на работни места и към вече обсъденото увеличение на пенсиите. 

Засега не се обсъжда поемането на нов дълг.