„Неясноти в биографията“ – така австрийският вестник „Клайне Цайтунг“ озаглави статия за проекто-премиера Пламен Николов. 

"Доктор Пламен Николов, който е натоварен със съставянето на кабинета в България, бил имал диплома от университета в Клагенфурт. Университетът обаче отрича това", пише още вестникът.

Между Клагенфурт и София има повече от 1000 километра разстояние. Това, което обединява двете места тези дни обаче, е объркването, което пораждат твърденията на Пламен Николов, коментират още австрийските журналисти.

В България усилено се дискутира биографията на този новоизгрял политик. 44-годишният генерален мениджър на "Finis Europe" – фирма за производство на плувни артикули, е завършил университети в София и Клагенфурт, се подразбира от визитката му. Но дали това отговаря на истината? Освен че според партията му ИТН той е следвал в България и се е дипломирал в Австрия, австрийското правителство му е дало стипендията „Ернст Мах“. 

Анегрет Ландес, говорителка на университета в Клагенфурт обаче, отрича това твърдение пред „Клайне Цайтунг“.

"Студент или абсолвент с името Пламен Николов не присъства в базата ни данни", казва тя.

В Австрия не са депозирани никакви научни трудове с това име.

Междувременно на профила на Николов в Linkedin се появи алтернативна биография с друг вариант за академичното му образование. "Защита на научен проект в университета в Клагенфурт и подготовка за защита на дисертацията ми в университета в София", е написал проекто-премиерът там. Редактиран е и сайтът на партията му ИТН. Според англоезичния сайт "Sofia Globe" Николов е участвал в научен проект за своята дисертация в Института по групова динамика на университета в Клагенфурт. Медиите обвиниха Николов, че заблуждава обществеността с биографиите си в социалните мрежи и нарочно оставя впечатлението, че е защитил докторат в Австрия по тема, която всъщност няма нищо общо с темата на дисертацията му от София. Австрийският вестник пък допълва статията си и с изречението:

"Какво общо има софийската му дисертация "Философско-антропологична рефрексия на времето" с докторат по право, политически и икономически науки, си остава загадка".