ЕС изключи САЩ от списъка си със страните, от които бяха разрешени пътуванията по несъществени причини, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Заедно със САЩ от списъка са извадени Република Северна Македония, Черна гора, Косово, Израел и Ливан. Причината е заради влошаващата се в тях епидемиологична ситуация.

Досега те бяха сред шепата страни извън ЕС, които бяха пощадени от европейските изисквания за карантина и за тестове в случай на несъществени пътувания. Сега след споразумение между 27-те страни членки, гореспоменатите страни са извадени от списъка, се казва в изявление разпространено днес.

Но всяка страна членка решава точно какви ограничения ще наложи върху пътниците от тези държави.

В разгара на пандемията всички страни членки от ЕС, освен Ирландия, забраниха несъществените пътувания. 

Страните нечленки на ЕС Норвегия, Лихтенщайн, Швейцария и Исландия също се присъединиха към тази европейска забрана. Тя бе леко разхлабена през юни 2020 г., но оттогава малко страни се оказаха в списъка с изключения от рестрикциите на ЕС. Израел бе добавен там през май, а САЩ през юни на настоящата година.

Сега в списъка остават 17 места по света, сред които Япония, Нова Зеландия и Украйна. Този списък обаче редовно се преразглежда и актуализира.

В изявлението на 27-те от днес се уточнява, че страните членки си запазват обаче възможността да вдигнат рестрикциите върху несъществените пътувания за хората, идващи от тези страни, които са напълно ваксинирани.

Малко по-късно пък лобито на американските авиокомпании разкритикува остро решението на Брюксел да извади САЩ от европейския списък на страните, от които се разрешават пътуванията по несъществени причини, предаде Франс прес.

"Препоръките на Европейския съюз са стъпка назад и определено разочароваха американските авиокомпании, които работиха усърдно, за да подновят безопасните трансатлантически курсове", се казва в изявление на групата Еърлайнс фор Америка.

"С отварянето на ЕС за пътуващи от САЩ по несъществени причини, американците побързаха да си купят билети, да стегнат куфарите си и да се видят с близките си, които не бяха виждали повече от две години", припомни лобистката група.