В предълъг пост във Фейсбук снощи Георги Георгиев - лидерът на "Боец", признава, че всъщност той е подал заявителски материал до властите за евентуално плагиатство от страна на Петър Илиев. Лидерът от Видин цитира и конкретните членове в Наказателния кодекс 172а и 173 (престъпления против интелектуалната собственост). Справка сочи, че единият текст предвижда и затвор до 5 години.

Тъй като се касае за евентуално престъпление от общ характер, това обяснява и защо правоохранителните органи са се заели с двукратния кандидат за министър (а според слуховете - и за премиер) на ИТН. А не примерно Етичната комисия или ощетената доц. Наталия Киселова да го преследва по частен ред...

Именно това вбеси вчера Слави Трифонов, който написа в своя пост:

"Националната полиция да се интересува от една книга, при положение че това би могло да бъде дело от частен характер, означава, че това е поръчка, която тотално иска да смачка Петър Илиев, респективно да уязви мен."

Сега обаче Георги Георгиев признава в писанието си още:

"Сигналът е внесен на 09.08.2021г. , понеделник и е публикуван на официалния сайт и страница на БОЕЦ с прессъобщение до всички медии, публично и явно. В деня на интервюто на Петър Илиев. Очаквах отговори, вместо това видях арогантност, агресивно говорене и приказки за изтекла давност.

Припомняме , че през март 2021г. БОЕЦ внесохме подобен сигнал за плагиатство и срещу министър Маряна Николова от правителството на Бойко Борисов.

Петър Илиев ни се предлагаше за вицепремиер по сигурността и министър на вътрешните работи. Ти го предложи, Слави. Въобще не ме интересуват отношенията ви и кой на кого е лоялен, като гражданин и като представител на най-активната антикорупционна организация в България мен ме интересува дали този човек е извършил престъпленията, за които бяха изнесени данни, или не."

Той е категоричен:

"А на калинки, плагиати, крадци, измекяри, барниръбаловци и завсими марионетки сме се нагледали. И винаги и аз и БОЕЦ сме действали по един и същи начин - сигнали, разобличаване, гласност, прозрачност на всички детайли и отговорност за извършените престъпления."

На финала има и спор за фраза, която самият Петър Илиев употреби в прословутото си интервю пред Нова тв и която излиза, че... е изплагиатствал:

"И кажи на Петър Илиев че фразата "страх тресе кочината" е моя, разрешавам му да я ползва, ако цитира автора.

Слави, ти се грижи за Петър Илиев, ние ще се погрижим за Гешев и останалите слуги на мафията. БОЕЦ винаги си водим битките до край! И отговори на нашите въпроси."

Ето и целия пост:

 

"Плагиатството е престъпление от частен характер, т.е. наказателното преследване на извършителя му (плагиата) зависи от волята на пострадалия (изплагиатствания), който сам или чрез пълномощник трябва да подаде тъжба пред съда.
Прокуратурата няма работа да се занимава със сигнали за плагиатство и не участва в подобни производства, освен ако пострадалият сам не може да защити своите права поради безпомощност или зависимост от извършителя. Полицията също няма работа да се занимава със сигнали за плагиатство, освен ако не е за да съдейства на пострадалия да събере някаква информация с оглед тъжбата му, която той сам не може да събере.” Това коментира Андрей Янкулов, старши правен експерт в Антикорупционния фонд и бивш зам.-министър на правосъдието при Христо Иванов с ресор “наказателна политика”.