Кандидатът на "Има такъв народ" за силов вицепремиер и министър на вътрешните работи Петър Илиев съзря конспирация и на медийно, и на партийно, и на... академично ниво за отстраняването си. Илиев, който от седмици пази пълно мълчание по темите, касаещи името му и не отговаря на мобилния си телефон, се появи днес в сутрешния блок на Нова тв, за да даде своята гледна точка. Адвокатът и преподавател в Софийския университет говори на висок тон, често изпадаше в монолози, за да изтъква професионалните си успехи и водещият трудно пробиваше, за да зададе въпрос, а и да успееше - биваше прекъсван преди да го е развил.

Конспирация номер едно. Медиите, които лансирали името му (не стана ясно точно за какво, тъй като първо той бе лично лансиран от Слави Трифонов за министър на правосъдието, а после всички партии в парламента, с които ИТН преговаря за кабинет, заявиха, че е бил лансиран за министър-председател), били участници в една много голяма акция на "задкулисието". Бил "хвърлен огромен ресурс", а "акцията" била координирана за деня на връчването на мандата на ИТН (всъщност, медиите проверяват всички имена в списъка на Трифонов от много по-рано - виж долу).

"Когато центърът и слугинските му медии атакуват някой, значи той е стойностен!", заяви за себе си Илиев.

Той много се пазеше от това да назове за кое задкулисие и кои медии става въпрос, кой е този център и защо той би се занимавал с неговата персона. Въпреки многократните призиви на водещия Виктор Николаев за конкретика, Илиев отговаряше, че аудиторията била достатъчно умна.

Не стана ясно какво точно визира Илиев, но хронологията е следната: когато партиите в НС обявиха, че именно адвокатът е бил обсъждан с тях за кандидат за министър-председател, съвсем логично медиите започнаха да ровят в биографията му. Тогава Клуб Z написа, че около негов научен труд има съмнения за плагиатство от труд на доц. Наталия Киселова. Темата се доразви от всички, в това число сериозни медии, а групата "Правна лудост" откри изтеглената от пазара книга на Илиев и онагледи с клип еднаквите пасажи. Питанки имаше и около факта, че е почетен консул на Барбадос, а политически лица (Татяна Дончева) намекнаха, че счетоводителките му се занимват с финансови офшорни трансфери. После се появиха и спекулации за членство в масонска ложа заедно със Сотир Цацаров (Николай Хаджигенов). Но Илиев никога не каза нищо.

"Прави се опит за медийното ми тричане преди да се кача на ринга. Голям страх тресе кочината!", обяви той днес.

За постове в проектокабинета Илиев бил предложен от Трифонов, обяви още. Както е известно, адвокатът консултира референдума на шоумена от 2016-а.  

"Аз имам не само поддръжката на Слави Трифонов, аз имам неговата подкрепа и неговата мъжка дума!", заяви Илиев.

На въпрос дали името му може да бъде оттеглено от проектокабинета като знак към потенциалните партньори, за да гласуват "за" правителството и какво му е казал Трифонов по този въпрос, Илиев заяви:

"Не, няма да поддадат! Няма да поддадат! Това к'во ми е казал си е моя работа. Задайте въпроса на ИТН, аз не членувам в тая партия, що ме питате мене?"

Стана ясно още, че е станал почетен консул по предложение на бившия външен министър, сега кандидат на ИТН за същия този пост - Ради Найденов. И защото познавал "ключовите лица в Барбадос" - външни министри, министри на икономиката, посланици. "Аз работя с много карибски държави. Това е една зона, с която българската външна политика не се съобразяваше". 

- Явно някой ви има доверие...

- Разбира се, г-н Николаев. Аз съм единственият консул на Барбадос в Източна Европа, правете си изводите. И бях най-младият консул и единственият преподавател в СУ.

После на зрителите бе разказано каква успешна кариера има и как е любимият преподавател на студентите си - затова и бил удрян в тази посока.

И дойдоха обясненията за плагиатството. Също по линията на конспиративните теории, защото според адвокатът правилникът, според който и студенти могат да сезират за плагиатство, бил приет "скорострелно". В кой период - Илиев не назова.

- Правилата да се променят заради вас?

- Не го твърдя, казвам ви факти.

Факт е, че вече има сигнал за плагиатство срещу него. Но преподавателят попита защо Киселова шест години е мълчала - бил подарил копия от книгата си през 2015 г. на членовете на катедрата. По обясненията на самата Киселова, още тогава е провела разговори с Илиев, от които не останала удовлетворена, но в крайна сметка решила да не раздухва скандал в университета.

"Стоя зад всяка дума в моята книга. И с изненада научих в деня на връчване на мандата, че някой има проблем с тази книга", заяви днес адвокатът (както стана ясно, проблемът е от далече преди връчване на мандата).

Твърди, че не бил чел труда на Киселова. А за разкритията на "Правна лудост", заяви:

"Анонимни сайтове с машинно обработени гласове, които дори не застават с името си. Не се интересувам от инсинуации, лъжи, ченгесарски номера..."

"Г-н Николаев, аз съм завършил Юридическия факултет с 6,00, кой трябва да ми помага?!", заяви в отговор на въпрос дали пък някой не му е помогнал при написването на книгата.

След което обяви, че в "т.нар. етична комисия (която ще гледа казуса) има кадри и водачи на листи на едни от партиите, най-гласовити в атаката срещу мене. И аз трябва да чакам обективност?!"

Посочи още, че самият сигнал бил недопустим, не попадал в хипотезите за разглеждане на сигнали за плагиатство и следователно  от него нищо нямало да излезе.

"Да четат внимателно, мноооого внимателно да четат...", заяви адвокатът на "душманите" си, цитирайки текстове от закона за развитие на академичния състав.

Но най-интересен бе отговорът на последния въпрос, зададен няколко пъти под различни форми, понеже Илиев не искаше да отговори. И той е - ще има ли личен морален казус, ако стане вицепремиер и министър с подкрепата на ДПС (ако ДБ и ИБГНИ не го подкрепят, каквито са индикациите).

"Политическите решения ги взимат партиите, аз не съм член на партия, аз работя с партия", гласеше отговорът му.