Агенцията за кредитен рейтинг Standard&Poor's понижи дългосрочния и краткосрочен кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута  от 'BBB-/A-3' на 'BB+/B' със стабилна перспектива, съобщи финансовото министерство.

Рейтинговата агенция изтъква като основни причини за промяната ситуацията с КТБ и предоставянето на ликвидни средства на друга българска банка, както и влошаването на фискалната позиция през годината. Според S&P икономическият растеж на страната остава незадоволително слаб.

Новата оценка на Standard&Poor's реално означава, че страната ни вече ще плаща по-високи лихви за външните заеми, които тегли.

Все пак от агенцията предвиждат възможност за последващо повишаване на кредитния рейтинг на България при определени условия. Такива са отстраняването на слабостите на надзорната дейност в банковия сектор, ускоряването на икономическия растеж и привличането на повече преки чуждестранни инвестиции.

Понижаването на рейтинга ни от страна на Standard&Poor's веднага бе коментирано от финансовия министър Владислав Горанов:

"Рейтинговата агенция отчита минали събития в резултат на неблагополучия във финансовата система, за които настоящото правителство не може да бъде упреквано. Ниският икономически растеж и опасността от дефлация са проблеми за редица държави в ЕС. Неслучайно ЕК разработва план за стимулиране на частните и публични инвестиции с крайна цел увеличаване на вътрешното търсене и нарастване на потенциала на европейската икономика. В документа на рейтинговата агенция не са взети предвид и някои положителни резултати, които вече са факт. Това са мерките, които са отразени в средносрочната бюджетна прогноза и политиките за свиване на бюджетния дефицит. Също така от 4 декември се изплащат гарантираните депозити на КТБ, а плащанията по Оперативна програма „Околна среда" са възстановени. Запознати сме с позицията на Standard&Poor's за това как рейтингът на държавата може да бъде подобрен и сме убедени, че в най-скоро време агенцията ще има основание да преразгледа своето мнение".