Вместо ограничения в работното време и в капацитета на публичните места, в т.ч. заведенията, те да могат да бъдат посещавани свободно, но само след предоставяне на сертификат за ваксинация, доказано скорошно преболедуване или отрицателен тест.

Такава идея обсъждат здравните власти, съобщи ресорният министър Стойчо Кацаров в интервю за бТВ. И докато идеята все още не е облечена в заповед на министъра, от Сдружението на заведенията разпратиха прессъобщение, озаглавено "Резултати от срещата с Министерство на здравеопазването", в което се посочва следното:

"Всички заведения ще могат да работят на 100% и без ограничение в часа при предоставяне от страна на клиентите на сертификат за ваксинация, официален документ за преболедуване на COVID-19, PCR тест или бърз антигенен тест. Като бързите тестове ще се поемат от държавата".

Според браншовата организация предожението е на служебното правителство - на среща на туристическия бранш с Кацаров, министъра на туризма Стела Балтова, държавния здравен инспектор Ангел Кунчев и експерти.

Браншът предложил към гореизброените да се прибави и тест за антитела, но това не е било прието.

COVID сертификатите се обмислят като пропуск за заведения, театри, концерти, въобще обществени места. Това потвърди след срещата и доц. Кунчев пред БНТ. Той предполага, че това може да се случи и още от 1 ноември. В България вече 5 области са в тъмночервено, като средната заболеваемост за страната непрестанно нараства. Според COVID плана при влизане на страната в тъмночервената зона, т.е. със заразени над 500 на 100 хил. души, означава, че всичко трябва да затвори. Така се създава възможност, това да лбъде избегнато.

"Към днешна дата няма да има промяна в действащите мерки, но посоката, в която се върви, е нашите мерки да станат като тези, които виждаме в голяма част от европейските страни. По-скоро не ограничения от типа 50% или 30% от капацитета, а по-скоро пълен капацитет, но със "зелен сертификат" за преболедуване, ваксинация или тест", посочва в интервюто Кацаров. 

По думите му по този начин ще се изравнят нашите мерки с мерките, които се прилагат в Гърция, Франция, Германия, Италия и други европейски страни.

Де факто обаче една такава мярка би следвало да стимулира забуксувалия у нас процес на имунизация.

"Ние имаме план, в него сме записали при какви нива на заболеваемост и заетост на болничните легла какви мерки се прилагат. Експертите обсъждат непрекъснато, дори и в момента, когато преценят, че е необходими да се променят действащите мерки, главният държавен здравен инспектор прави предложение с доклад до мен, аз издавам съответната заповед", каза още Кацаров. 

В отговор на въпроса дали от министерството предвиждат и други стимули като играта с награди смарт часовници, които да накарат хората да се ваксинират, Кацарова заяви: "Търсим всякакви възможности и варианти в хода на тази комуникационна кампания, за да се убедят хората, че има полза, че не се ваксинират за мен или за правителството, а заради своите баби и дядовци. Посланието ни е "Направете го за себе си".

В кратката част от интервюто Кацаров не споменава поемане на разходи от страна на държавата за бързите тестове. Кунчев обаче споменава, че това е възможно в началото, при въвеждането на мярката.