Борислав Михайлов победи Димитър Бербатов още на първи тур на конгреса на БФС в зала 1 на НДК - 241 гласа срещу 230 за претендента. И е преизбран, няма да има балотаж. Един глас натежа това да не се случи.

Това гласят официалните резултати. Христо Порточанов получи 8 гласа. Една бюлетина е недействителна.

Видимо много ядосан, Бербатов оспори решението на комисията, според него, изчисленията показвали, че трябвало да има балотаж. Аргументът на Бербатов и специалиста по спортно право Георги Градев е, че трябвало да се вземат под внимание присъстващите в залата - 483 (с право на глас), а не 480, колкото са гласували. Поне така пише в устава на БФС, установи и Клуб Z.

След обявяване на резултата се стигна до нови разправии и размяна на силни думи - както по-рано днес. Така бе дадена почивка. Бербатов излезе на подиума да оспори, беше освиркан и обиждан от делегати. Изглежда, че "мачът" ще продължи в съдебните зали - както се заканиха по-рано днес Ивайло Дражев и Георги Градев.

Изборът бе между четирима от шестимата заявени - отвод при речите си направиха Георги Захариев и Христо Христов (бос на "Марица" Провдив). Мениджърът Захариев призова да се гласува за Бербатов. Напрактика това направи и Христов, обявил се "за промяната".

Така останаха Бербатов, Борислав Михайлов, Христо Порточанов и Ивайло Дражев. Последният не получи нито един глас. Вотът започна след 13 часа, а преброяването стартира малко преди 16 ч.

Конгресът скандално протече "на тъмно" - без звук, а често и без картина от събранието в помещението, където бяха настанени акредитираните журналисти. Борислав Михайлов не спази обещанието си за пълна прозрачност и за следване на практиките на ФИФА и УЕФА, чиито конгреси в последните години можеха да се гледат онлайн - напълно свободно. Медиите се информираха от хора на конгреса, а също така от фейсбук профила на Бербатов, който излъчваше пряко в социалната мрежа. С прекъсвания, което е обяснимо.

На влизане делегатите бяха посрещнати от агитка (на ЦСКА-София), която показа предпочитанията си - срещу Борислав Михайлов и за Димитър Бербатов, който бе основен претендент за поста президент на футболната ни централа.

Наско Сираков най-сетне изплю камъчето - "Левски" е зад Михайлов заради "40-годишно приятелство". До днес клубът мълчеше. Босът на "сините" заяви това пред медиите на влизане в залата. Но пък бившият вратар не се нуждаел от подкрепа от "Герена", за да спечели - и без това щял, както се изрази Сираков.

А един от кандидатите - вечният бургаски футболен бунтар Ивайло Дражев, направи интересно изказване:

"Много е интересно какво правят ГЕРБ и ДПС в залата. Това е абсолютно забранено по правилниците на УЕФА и ФИФА. Публична тайна е, че има политическо решение ДПС да подкрепи Михайлов, а голяма част от ГЕРБ да подкрепи щаба на Бербатов. Партиите нямат място вътре.”

Дражев засегна тема, повдигната от Димитър Бербатов и щаба му вчера - сегашната управа на БФС не допусна до конгреса излъчени от клубове делегати, под претекст, че са избрани неправомерно на събрания. За целта е сезирана прокуратурата, която ги ограничава.

Клуб Z научи, че с този лост са спрени най-малко десет клуба от района на Благоевград. Или общо 25 от цяла България. Сред тях е отявлен критикар на Михайлов и компания - Георги Градев, представляващ "Балкан" (Варвара). Градев успя да влезе в залата и да оспорва, но претенциите му бяха отхвърлени.

Допуснати бяха 483 делегати (клуба) и те трябваше да определят президента на БФС до март догодина, когато се планира да има редовен конгрес. Поначало клубовете с излъчени делегати бяха 508. В кулоарите се заговори, че предвид избирането на Михайлов може и да няма конгрес догодина. Това пролича и от краткото изказване на Боби след избора - че му е гласуван нов 4-годишен мандат. 

Конгресът бе воден от Камен Костадинов, член на Изпълкома и бивш депутат от ДПС. За около два часа - до 12 ч., имаше препирни, процедурни спорове и неразбории.

Едно от гласуванията - за хора на президиума, показа, че битката може би все пак не бе предрешена предварително, както се очакваше. "Против" предложение там да седнат хора, предложени от Бербатов (адвокати), бяха 213 души, "за" - 202, а 65 се "въздържаха". 11-те гласа направиха разликата и накрая.

Все пак процедурните въпроси приключиха малко след 12 часа и предстои избор на президент. Преди това кандидатите имаха по 10 минути за изказвания. Димитър Бербатов излезе и спря дори картината в стаята на журналистите. 

Съответно прекъсна и "Бербатов тв" във фейсбук. Репортерите се ориентираха към профила на Стилиян Петров в инстаграм.

Председател на комисията по избора бе бившият борец (и футболист) Страхил Димчев, а в нея влязоха още Недялко Москов (от "Несебър", приближен на Митьо Очите) и бившият съдия Иван Нарлев.

Борислав Михайлов беше освободен като президент. По време на словото му картина в журналистическата стая се появи - с демонстрация със снимки за инфраструктурните проекти на БФС. Тези, които са изпълнени. И предстоящите. По време на останалите предизборни изказвания нямаше нито картина, нито звук.

На инвестициите в база наблегна и самият Михайлов от трибуната. За две години, в които е управлявал от 2018 г., били вложени 12 милиона лева в бази, терени и т.н. Централата закупила и адаптирала концепцията за работа с подрастващи на "Аякс". Това щяло да продължи. Мъжкият национален отбор бил в процес на подмладяване. Боби обеща нов национален стадион и завърши със следното:

"Сигурен съм, че ни предстоят още по-успешни дни."

Бербатов призова за обединение и обща воля за промени, които са наложителни, тъй като българският футбол сериозно изостава, дори в сравнение със съседните страни. Той наблегна на това, че винаги е бил честен и окровен с футболните хора. 

"Гласувайте по съвест, честно, заедно, обединени и за този, който е вашият кандидат. Който ще промени футбола ни към по-добро. За да издигнем футбола, трябва да се ангажира цялата държава. Всички заедно трябва да решаваме бъдещето си, а не един човек. Всички заедно сме повече от един. Нека не забравяме какво пише на арката на Народното събрание - "Съединението прави силата". Всеки един глас е важен. Всички отбори са важни, сега е време за промяна", рече Бербо.

Малко преди 13:30 ч. се стигна до скандал, викане, обиди и скандирания. Имаше призиви от Бербатов и делегати, явно подкрепящи го, на всяка от осемте секции за гласуване при преброяването да има наблюдатели (застъпници). Всеки от кандидатите да излъчи такива. Камен Костадинов възрази, че това не било според устава на съюза. Христо Крушарски опита да го подкрепи, но беше освиркан.

Костадинов отказваше да подложи това на гласуване, но до такова се стигна и предложението мина. В този случай залата успя да наклони везните.

Осемте урни бяха поставени най-отпред върху настилка, имитираща футболен терен. Поне това желание на опозицията бе спазено.

Че ще има съдебни битки поначало е ясно, а потвърждение за това дойде от Ивайло Дражев, който излезе и говори пред журналистите.

"Следващата седмица ще подготвя документи за обжалване на конгреса, рече той. - Смятам, че най-важното е Изпълкомът на следващия футболен съюз. 20 години са им достатъчни. Боби е 20 години в българския футбол. Предложих да влязат всички опоненти на досегашното ръководство. Това означава в Изпълнителния комитет на бъдат Димитър Бербатов, Захариев, Порточанов, Стилиян и Мартин Петров".

"Има клубове фантоми, колкото искате. Мога да ви покажа документи, за да видите как са ги натискали. Изборът на делегати е манипулиран и по този начин решенията на конгреса също са манипулирани. Вътре е едно гъмжило. Предложих на Камен Костадинов да спре да съставя комисии от Североизточна България. Знаете, че ДПС има солидно представителство, има ловни стопанства. Политиката е с всички крака и ръце на конгреса. Политически парии, които довчера бяха на власт. От много време Красен Кралев има амбиции да оглави организацията. Поради тази причина се случиха някакви случки преди година и половина. Би трябвало да има конгрес и през март месец", добави бургазлията.

Според Георги Градев, който се оказа, че е останал в залата като гост и вместо с редовни изказвания, е опитвал да прокарва процедурни предложения с викане от балкона, обстановката е била "революционна". Той даде пример за това с почти равния вот за президиум и за начина, по който е прокарана идеята за застъпници.

Градев също намекна за обжалвания и съдебни дуели още от утре. Според него той не е бил допуснат като делегат неправомерно. БФС си сменил становището за това за часове. Първо казал, че има прокурорска намеса, след това, че специалистът по спортно право не бил вписан в Търговския регистър като делегат, излъчен на Общо събрание на "Балкан" (Варвара). Нямало такова законово изискване, според Градев.