Без "зелена сделка" ще водим войни за вода и храна. Това обяви пред bTV Франс Тимерманс - заместник-председателят на Европейската комисия, който отговаря за Европейския зелен пакт. По-късно Тимерманс ще се срещне с премиера Стефан Янев, с когото ще вземе участие в конференция, посветена на Зеления преход, решенията и предизвикателствата за България.

"На планетата ни температурата се е покачила над 1 градус в сравнение с прединдустриаланата епоха", обяви Тимерманс и изброи някои от тежките последици като честите пожари и лошите земеделски реколти. "Ако се покачи с повече от 2 градуса, човечеството няма да контролира своята околна среда - ще се стигне до война за вода и храна. Трябва да ограничим покачването на температурата, а за да се случи това - трябва да намалим изпускането на вредните газове. Трябва да променим икономическия модел".

Според него "въглищата скоро ще са част от историята".

"Имаме технологията, познанията и ресурсите да инвестираме в правилната посока и да поемем контрол върху собствената си съдба. Не само за себе си, но и за своите деца".

Той посочи, че "в бъдеще ще има смесица от начини за добив на енергия".

"В България над 10 000 души умират годишно заради лош въздух - това е проблем, който трябва да решим".

Газова криза

Тимерманс посочи, че е можело да се предвидят покачването на цените на газа, но изтъкна и други фактори - COVID кризата, спада на предлагането, слабите ветрове през последните месеци, които бяха компенсирани с газ.

"Това е "перфектна буря", но се надяваме цените да паднат в началото на следващата година".

Той изрази съмнение относно твърденията, че Русия е предизвикала кризата.

"Търсенето е проблем в световен план - също и в Китай. Нямаме причина да смятаме, че Русия манипулира пазара."

Тимерманс посочи, че процесът по лицензиране на "Северен поток 2" зависи от Берлин, въпреки настояванията на Москва за по-бързото му пускане в действие.

"Това зависи от германските власти. Разбирам, че властите искат да бъдат много внимателни, що се отнася до нов газопровод".

План за възстановяване

Тимерманс отказа да даде предварителна оценка на българския План за възстановяване в частта, според която "Мини-Марица изток" ще остане да работи поне до 2040 г.

"Когато става думи за планове за възстановяване, ние ги анализираме внимателно. Като получим българския план, внимателно ще го анализираме и ще погледнем пасажите, които са свързани с приключването на въглищата. Мога да ви кажа следното - колкото повече чакаме, толкова по-скъпо ще струва", заяви той и посочи, че става въпрос за "индустрия, която няма бъдеще". "Плановете за бъдещето трябва да включват добруването на миньорите", увери Тимерманс.

Той призова парите от ЕС да бъдат инвестирани "за едно по-добро бъдеще".

"Новата икономика има много какво да предложи на българите - автомобилопроизводството, IT-сектора". 

Тимерманс подчерта, че България не е закъсняла с изпращенето на плана си за възстановяване, тъй като "качеството е далеч по-важно от скоростта".

Атомна енергия

По отнощение на атомната енергия зам.-председателят отбеляза, че отделните страни членки ще решават дали да инвестират пари в изграждането на атомни централи.

"Някои страни отричат атомната енергия, други я прегръщат. Голямото предимство е, че няма изгорели газове. Атомната енергия е много скъпа и отнема много време преди да започне да произвежда електричество. Но ЕК няма против употребата на подобна енергия", заяви той.