Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и американският президент Джо Байдън се разбраха днес да започнат дискусии за глобално споразумение за устойчиви стомана и алуминий.

Двамата лидери съобщиха новината днес в специално съвместно изявление в Рим, където участват в срещата на Г-20.

Вчера стана ясно, че двете страни са се разбрали за уреждане на спора между тях, възникнал през 2018 г.

Спорпед Байдън това е крайъгълен камък в трансатлантическите отношения и в усилията на САЩ и ЕС за декарбонизирането на световното производство на стомана и алуминий в борбата с климатичните промени.

Двамата лидери се разбраха също така да спрат двустранните спорове в Световната търговска ортанизация (СТО) за стоманата и алуминия.

Производството им е един от главните източници в света на въглеродни емисии. За да бъдат то и търговията устойчиви, Брюксел и Вашингтон трябва да отговорят на концентрацията на въглерод в индустрията, както и на проблемите, свързани със свръхкапацитета. Целта на бъдещото глобално споразумение е да гарантира дългосрочна жизненост на индустриите в ЕС и САЩ, да насърчи ниската концентрация на въглерод в производството и търговията със на стомана и алуминий, както и да възстанови пазарно ориентираните условия. Съглашението е отворено за присъединяване на всички партньори, които мислят по този начин, изтъкнаха Байдън и Фон дер Лайен.

САЩ обявиха, че ще премахнат митата от „раздел 232“ и ще върнат старото ниво на европейския износ на стомана и алуминий. В отговор ЕС ще предприеме стъпки за анулиране на своите мерки по отношение на Америка, обяви Урсула фон дер Лайен. Става дума за митата върху произведени в САЩ мотори „Харлей-Дейвидсън“, моторни лодки, бърбън, фъстъчено масло, дънки и други стоки. Ако не бе постигната договорката, те трябваше да скочат двойно от 1 декември.