Хората с антитела, които са преболедували, но не фигурират в Единната информационна система, могат да бъдат изследвани в сертифицирани лаборатории за антитела и ако ги имат, да получат също зелен сертификат.

Това каза пред БНР проф. Маргарита Апостолова, ръководител на лаборатория към Института по Молекулярна биология на БАН.

"Ваксините практически имитират образуването на антитела и активират т.нар. клетъчен имунитет. По същия начин хората, които са преболедували имат такива антитела. Независимо дали те са били въведени в националната регистрационна система или не са, при наличието на такива антитела, се вижда, че те са имали контакт с вируса. Аз лично смятам, че няма никаква пречка да бъдат изследвани съответните хора в сертифицирани и лицензирани лаборатории, които да покажат наличието на такива антитела и те да имат този сертификат", заяви проф. Апостолова.

Тя поясни, че вече има общоприета мерна единица, включително и в европейската общност, която показва над какво ниво тези антитела се смятат за положителни.

"На пазара има различни тестове на различни фирми, които определят тези антитела. Да, преди няколко месеца се прие официално мерна единица. Проблемът обаче не идва от това. За мен лично той е административен. Първо, защото ако ние си поставим само първата инжекция от двудозовите ваксини, много от хората след първата инжекция ще образуват такива антитела. Остава открит въпросът те ще отидат ли за втората. Но, на това също има отговор. Ако те не завършат курса на ваксинация, няма да получат зелен сертификат", посочи още проф. Апостолова.

По думите й обаче в България хората не са достатъчно убедени, че трябва да си поставят ваксините и все пак има риск да останат на ниво "една игла".

"Съвсем наскоро доказаха, че за преболедувалите този клетъчен имунитет е активен една година, след като те са завършили своя цикъл на лечение. В момента тече такова проучване и за ваксините, което показва подобни резултати", заяви още ученият от БАН. 

На въпрос колко често трябва да се правят изследвания за антитела, ако се възприеме подходът с издавнето на сертификат и за нерегистрираните преболедували, и за какъв срок би могло да се издаде той, проф. Апостолова посочи, че е логично да се изисква неколкократно тестване във времето, защото с времето намалява и имунният отговор. 

"Въпросът е да се реши по какъв начин да се определят тези антитела  - с измерване на общи антитела, или с измерване на неутрализиращи антитела, или с измерване на клетъчен имунитет, с неинвазивен метод - вземане на периферна кръв - да се изиска определянето на тези антитела", посочи тя.

Но припомни, че изследването за клетъчния имунитет е по-сложно и скъпо и не вярва голяма част от населението да се подложи на него. "Има други много по-прости методики за изпълнение, които показват общите ни антитела, което също не е основното в случая, а основното е т.нар. неутрализиращи антитела, които могат да се свържат с вируса и практически да блокират навлизането му в клетките", допълни проф. Апостолова. Всеки сам избирал, по думите ѝ, дали и как да провери защитата си.

На финала тя посочи, че според нея преболедувалите са в пъти повече от официално регистрираните в системата - "поне по три". "Смятам, че милион и половина са го преболедували", заяви.