Вместо да се търсят адекватни решения, страната все повече затъва в здравната криза, която прераства не само в образователна, но и във все по-дълбока икономическа криза. Това алармира кандидатът за президент проф. Анастас Герджиков днес на среща със симпатизанти и съмишленици в Разград.

„Здравният министър Стойчо Кацаров призна, че вече не става дума за здравна криза, а за национално бедствие. Да работят обектите в безопасна среда, такава, каквато я разбира Министърът на здравеопазването, е равносилно на това да не работят. Служебното правителство не е в състояние да предприеме адекватни социално-икономически мерки за спасяване на бизнеса и за опазване на здравето на хората“, коментира проф. Герджиков.

Сегашният държавен глава Румен Радев и назначеният от него служебен кабинет очевидно напълно се провалят в управлението на кризата, заяви кандидатът за президент.

Той посочи, че икономиката е пред колапс, компаниите нямат средства за оборотен капитал, мерките за подпомагане на бизнеса са неефективни, а изискванията стават все по-тежки за работодателите.

„Бизнесът, който пряко страда от здравните мерки, не получава компенсации. Мярката 80/20 е напълно спряла и секторите туризъм и транспорт вече нямат преференции. Мярката 60/40 изисква 40 процента спад в оборота и поради това все по-малко фирми могат да се възползват от нея. А за сравнение доскоро изискваният спад в оборота беше 20 процента“, коментира проф. Герджиков.

Според него няма средства за оборотен капитал на компаниите. Грантовете са превърнати в кредити, а през последните няколко месеца няма раздадени кредити. Европейски средства в размер на над 100 млн. лв., предвидени за засегнатите от кризата бизнеси, са пренасочени към Фонда на фондовете за кредити, които стигат само до налични клиенти на търговските банки и нямат ефект за икономиката, а само дообезпечават портфейла на търговските банки.

Икономическата ситуация се влошава и за десетки хиляди родители, които са в патова ситуация – принудително трябва да останат по домовете си, за да се грижат за децата си, които учат в електронна среда. Тези, които не могат да работят дистанционно, рискуват да загубят работата си.

Последствията от това неадекватно поведение на служебното правителство ще се усетят през зимата, когато можем да станем свидетели на серия от фалити и ръст на безработицата, каза проф. Герджиков. В момента в икономиката се случва това, което се случи и със здравната криза – служебното правителство бездейства, не предприема необходимите мерки и когато резултатите от това бездействие дойдат, ще бъде късно и няма да имаме възможност да вземем каквото и да било правилно решение.

„Ако служебното правителство не е в състояние да предприеме по-добри социално-икономически мерки, поне не трябваше да променя старите“, допълни кандидатът за президент.

Той продължава срещите си с граждани и в Русе, а кандидатът за вицепрезидент – Невяна Митева, ще посети Харманли.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ