След 6 месеца тестване превантивното лекарство на AstraZeneca намалява риска за симптоматичен COVID-19 с 83%, показват данните от третия етап на тестването на компанията в две отделни изследвания.

AXD7442 се взима под формата на еднократна 300 милиграмова мускулна инжекция. В сравнение с плацебо, рискът от COVID намалява с 83%, и нито един от доброволците не е починал от болестта, дори тези, които са се заразили с вируса. За сравнение, в плацебо групата е имало 5 случая на тежък COVID и двама починали от болестта.

В изследването PROVENT са участвали 5197 души в 87 тестови места в САЩ, Великобритания, Испания, Франция и Белгия. Те са били рандомизирани в съотношение 2:1 - 3460 души са получили лекарството, 1737 души - плацебо ефект.

Забележителното на експеримента е, че 90% от участниците са хора в рискови групи - раково болни, хора на диализа, хора на имуносупресираща терапия след трансплантация или заради заболявания като множествена склероза. 43% от участниците пък са над 60 години.

В изследването TACKLE са участвали по-малко хора - 1355 души, като те са получили по-голяма доза - 600 милиграма.

AZD7442 е комбинация от две антитела с дългосрочно действие, разработени от Б-клетки, дарени от хора, изкарали болестта. Постижението на AstraZeneca е удължаването на ефективния им живот и съответно на защитата - според тях над три пъти. В момента медикаментът се тества и като възможно лечение за активен COVID-19.