Президентът Румен Радев печели 7,67% от гласовете в Турция, а проф. Анастас Герджиков 92,33% сто.

Това сочат данните при обработени 99,82 процента от гласовете, съобщава БНР.

Малко под 25 000 души са гласувалите в южната ни съседка на втория тур на президентския вот, показват протоколите от всички 126 секции в страната. За сравнение, за вота 2 в 1 на 14 ноември, те бяха 87 000.

От тях за Герджиков са гласували 22 383 души, а за президента, спечелил втори мандат - едва 1880.

Избирателната активност е значително по-ниска и се приближава повече до тази на парламентарните избори през април и юли, когато гласуваха съответно около 22 000 и 28 000 души.

Малко над 21 600 души са гласувалите в Бурса и в района на Истанбул, където са 73 от всички 126 секции в Турция. За сравнение миналата седмица броят на гласувалите в двата града с най-много изселници от България беше над 55 000 души.

Отчитането на подадените гласове приключи много по-бързо в сравнение с предишните избори тази година  - след полунощ повечето секции бяха закрити. 

В Бурса изселническите дружества обявиха мълчалив протест и не призоваваха към гласуване, нито пък подкрепиха един от двамата кандидати. Причината е възникналото напрежение между София и Анкара, проверките на автобуси по границата с Турция и протестът пред турското посолство миналата седмица, обосновават се те.

Вторият тур на президентски избори ще бъде запомнен с присъствието на много наблюдатели и малко избиратели, отбелязва още БНР. Един от тях е зам.-председателят в оставка на "Демократична България" Ивайло Мирчев, който разказа тази сутрин пред националната телевизия впечатленията си от видяното.

"Това, което видяхме сега с колегите, доста се различаваше от организацията на предния тур - изключително слаба активност, в някои секции 10 пъти по-слаба", посочи той. 

А причините, според него?

"Агитацията по телевизията, изпращането на SMS-и и призоваването на хората да гласуват. Обикалянето на къщите - всичко това бяха неща, които ни разказаха в Турция и които са се случвали. Просто тази неделя не го е имало и са излезли да гласуват активните хора, които така или иначе са планирали да дадат своя вот тази неделя.

Причината е ясна - не е имало натиск върху хората да излязат и да гласуват. Rазказаха ни доста любопитни неща - като това, чеместните телевизии изключително агресивно са се намесвали в това за кой да бъде даден вота, призовавали хората излезте, гласувайте за конкретен кандидат. Политическите лидери на място и местните клубове на изселниците са се включили.

Очевидно мобилизацията е била на страхотно ниво, за да гласуват толкова много хора".