„Притеснена съм, че липсва прозрачност и диалог в процеса на разработването на Националния стратегически план за развитие на селските райони на България.“

Това заяви пред Европейския парламент в Страсбург евродепутатката Атидже Алиева-Вели от ДПС и либералната група „Обнови Европа“ (ОЕ).

Тя говори на дебати за Общата селскостопанска политика (ОСП).

„От този план зависи бъдещето на земеделието в страната ни. Крайният срок наближава, а фермерите все още не знаят какво точно е включено в него“, алармира Алиева.

По думите ѝ е изключително важно да бъде даден старт на новата ОСП и да се избегне несигурност в сектора. Фермерите трябва да участват в процеса на планиране, да бъдат информирани и подготвени, за да бъде зеленият преход успешен.

Атидже Алиева-Вели изтъкна, че в новата ОСП е включен един от приоритетите на нейната партия – ДПС. Става дума за по-справедливо разпределение на директните плащания за малките и младите фермери, повече средства за биоземеделие и запазване на преходната национална помощ.

Българската представителка призова колегите си да подкрепят споразумението и да дадат необходимата стабилност на сектора.

Европейският парламент се очаква да даде днес окончателна зелена светлина за новата ОСП на ЕС. Гласуването е следобед.

Реформата цели да направи по-екологично земеделието въпреки опозицията на „зелените“ и част от левицата, която се опасява от т. нар. грийнуошинг, отбелязва АФП, цитирана от БТА. Грийнуошингът е процес, при който зеленият пиар и зеленият маркетинг се използват, за се да убеди обществеността, че продуктите, целите и политиката на дадена организация са екологични, без това да отговаря на истината.

След месеци на трудни преговори представители на страните членки и ЕП се споразумяха през юни за новата ОСП, която да се прилага от януари 2023 г.

Програмата разполага с бюджет от 387 милиарда евро до 2027 г., или една трета от бюджета на ЕС. От тези средства 270 милиарда евро са за преки помощи към селскостопанските производители.

Франция остава основният бенефициент.

Евродепутатите трябва да гласуват 3 текста, които уреждат тази европейска политика.

Реформата предвижда бонуси за земеделците, участващи в екологични програми, обвързани с доста изисквания, които използват по-екологични техники или допринасят за подобряване на благополучието на животните.

Страните от ЕС трябва да използват средно 25 на сто годишно от преките плащания за тези екосхеми  между 2023 и 2027 г., като ще имат възможността през първите две години да изразходват само 20 процента.

Всяка страна трябва да подготви до края на тази година стратегически план с подробности за използването на европейските фондове.

Брюксел ще провери съответствието на тези национални селскостопански политики с целите на Зеления пакт и намаляването с 50 на сто на пестицидите до 2030 г. Освен това една трета от площите трябва да бъдат предназначени за биоземеделие.