Страните от ЕС днес дадоха зелена светлина за реформиране на Общата селскостопанска политика (ОСП), предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Одобрението бе дадено на среща на министрите на земеделието от Съюза.

Това е програмата за субсидиране на земеделието в общността. Одобрението стана след тригодишна битка за правилата, които правят сектора по-екологичен и подкрепят по-малките ферми.

Миналата седмица преговарящите, представляващи 27-те държави от ЕС, и Европейския парламент, постигнаха споразумение за реформа на ОСП, която която ще похарчи 387 милиарда евро за плащания на фермери и развитие на селските райони. Сумата е близо една трета от бюджета на ЕС за 2021-2027 г.

„Това е най-голямата реформа в ОСП от 90-те г. досега", каза португалската министърка на земеделието Мария ду Сеу Албукерке, чиято страна е ротационен председател на Съвета на ЕС до 30 юни.

И допълни, че реформите ще направят селското стопанство на блока по-устойчиво, по-справедливо и по-приобщаващо.

Европейските фермери вече се сблъскват със сушата като отражение на климатичните промени. В същото време селското стопанство оказва основния натиск върху природните местообитания на континента и произвежда 10 процента от емисиите на парникови газове в ЕС, припомня Ройтерс.

Новата ОСП ще изисква от страните членки да изразходват 20 процента от плащанията на земеделските производители през 2023-2024 г. и 25 процента през 2025-2027 г. за екосхеми, които защитават околната среда. Не е дадено определение за такава схема, но като примери могат да се посочат възстановяването на влажните зони за абсорбиране на въглероден диоксид или биологичното земеделие.

Европейската комисия ще прави оценка дали плановете на държавите за изразходване на средства по ОСП отговарят на законодателството на ЕС в областта на екологията, включително на неотдавна договорената цел на блока за по-бързо намаляване на емисиите през текущото десетилетие.

Европейският парламент, който настояваше за по-големи разходи за екосхеми и ограничения върху субсидиите за по-големия бизнес, ще гласува споразумението през идните месеци.