Индийското правителство се очаква да представи закон за забрана на частните криптовалути и да създаде правна рамка за дигитална валута, контролирана от централната банка, при завръщането на депутатите идната седмица, съобщи парламентът, цитиран от Франс прес и БТА.

Предложеният закон цели да забрани всички частни валути в Индия и съобщението за него идва, след като в понеделник премиерът Нарендра Моди определи виртуалната валута като риск, който може да "развали младите хора", ако попадне в лоши ръце.

Китай през септември вече забрани трансакциите с криптовалута.

Пазарът на дигиталните валути в Индия се разрасна бурно след решение на Върховния съд да отмени аналогична заповед през април 2020 година и отчете растеж от над 600 процента през последните 12 месеца, според данните на консултантската компания Чайнализис (Chainalysis).

Притежателите на криптовалути в страната са между 15 и 100 милиона души, като криптоактивите им са на обща стойност милиарди долари, според оценки.

Индийската централна банка обяви през юни, че работи по въвеждането на собствена виртуална валута в края на годината, като същевременно изрази сериозните си опасения от частните криптовалути като биткойн, етериум и други.

Курсът на биткойна не бе повлиян от тази новина и се повиши с 0,11 на сто до 56 689 по данни на специализирания сайт Койндеск.
Междувременно Международният валутен фонд (МВФ) препоръча на Салвадор да не използва биткойна като законно платежно средство заради рисковете, свързани с криптовалутите, предаде Ройтерс.

Предвид високата степен на променливост на цените на биткойна, употребата му като законно платежно средство крие значителни рискове за защитата на потребителите, финансовия интегритет и финансовата стабилност. Това се посочва в заключителното изявление на експертите, участвали в мисията на МВФ за 2021 година в Салвадор по чл.IV от учредителния договор.

МВФ редовно извършва такива мисии в страни членки, за да се консултира с правителствени представители, преди те да поискат да използват ресурси на Фонда.

През септември Салвадор стана първата страна, която прие биткойна като законно платежно средство наред с американския долар.

С оглед на рисковете експертите на МВФ препоръчват да са стесни обхвата на закона за биткойна, да се укрепят регулаторната база и контролът върху новата платежна екосистема.

Тази позиция идва два дни, след като президентът на Салвадор Наиб Букеле обяви планове за изграждане на "биткойн град". МВФ очаква също така салвадорската икономика да нарасне с около 10 процента през 2021 година и с 3,2 процента през 2022 година, а дългът на централноамериканската страна да достигне 85 процента от брутния вътрешен продукт до края на 2021 година, отбелязва Ройтерс.