Извеждане от употреба на техниката от Русия и Беларус, създаване на национална гвардия и патриотично възпитание.

Тези предложения бяха представени на преговорите в сферата на "Националната сигурност" с участието на "Продължаваме промяната", БСП, ИТН и ДБ.

Представителите и на четирите партии отбелязаха, че се наблюдава забележителни прилики между програмите им.

"Имаме близо 90 процента съвпадения в анализите на въоръжените сили (ВС) и предлаганите решения", сподели Иван Иванов от БСП.

Много време бе отделено на последователното представяне на проблемите в сектора на отбраната - корупцията, лошото заплащане и въобще отношение на държавата към служителите в сферата на сигурността, окаяното състояние на българската армия, липсата на добра дългосрочна стратегия за развитие на ВС и други.

Спорове основно възникваха около формулирането на общите приоритети - някои от участниците неведнъж препоръчаха да не се използват термини и "да не се усложнява и без друго тежкия документ", а вместо това да се употреби по-прост език "в името на коалицията".

В предложените разрешения на проблемите имаше много общи идеи - превъоръжаване и модернизация, преодоляване на некомплекта от личен състав на българската армия, повишаване на заплащането на служителите в министерството на отбраната, по-активно участие в учения на НАТО и ЕС, включване на нови теми в образованието като проблемите на климата, създаване на дългосрочна стратегия за развитие на ВС и много други.

Играе ли някой роля?

По време на общата дискусионна част представителите на БСП на няколко пъти успешно "изчегъртаха" предложения на ДБ за активно участие в учения на НАТО (по-конкретно формирането на многонационален корпус в България, какъвто вече има в Румъния, Полша, Турция, Гърция и балтийските страни), заради което Велизар Шаламанов ги обвини, че играят "роля".

"България е единствената страна в тази източна част, която упорито октазва да домакинства многонационални сили. А те са най-сигурният начин за повишаване на оперативната стабилност, повишаване на подготовката, деклариране не на думи, а на дело солидарността. При нашата висока степен на некомплект и съвременно въоръжение позволяват значително повишаване на отбранителния потенциал на страната, намирайки се в повишен район на кризи. България участва в отделни офицери в отделните държави", каза Шаламанов.

Това не е въпрос на състезание между отделните страни на НАТО. Това е двустранен процес, не е въпрос само на желание. Какво казваме с този текст? Има многонационална дивизия в Румъния, която е на 70 км от българската база. Самият текст, записан така - какво означава?, попита Зафиров.

Това е централно-доктринален текст. Не е вярно, че това някой го решава в НАТО, обясни Шаламанов и посочи, че е участвал във форирането на предожението на Румъния, като добави, че за това е необходима "политическа воля". Ако българия не тръгне по този път, ние ще продължаваме на изоставаме в сферата на оперативната съвместимост, на капацитет за Черно море за възпиране на ротации на сили. Всички от 2014 г. са насочени към това България не направи стъпки заради премиера", отбеляза Шаламанов.

Василев предложи в общия документ да се разпише "активни стъпки за сертифициране", но бе спрян в крачка от Зафиров.

"Ако това го запишето по този начин, всички положителни неща от нашата среща, ще бъдат изместени от ей такива заглавия: България разполага бази на НАТО на българска територия. Аз мисля, че този въпрос е политически, той може да бъде решен на лидерско ниво. Аргументите на г-н Шаламанов са солидни, но няма да бъдат разбрани и толерирани от обществото. Такава е ситуацията."

Тук се включи Тодор Таргарев от "Продължаваме промяната".

"Колеги, преди малко казахме, че НАТО и ЕС са в центъра на нашата отбранителна политика. Как да разбираме последното изявление?", попита той и предложени да се впише, че правителството ще инициира процеса.

Теодора Генчовска от ИТН пердложи друг абстрактен ангажимент - "разполагане на елемент на структурите на силите".

Иванов (БСП) посочи, че подобна инициатива ще излезе много скъпо.

"Румъния не е много по-богата от нас", отвърна Шаламанов.

Зафиров отново обърна внимание на това какви ще са интерпретациите и бе подкрепен от останалите си съпартийци.

"Важно е съгласието в коалицията и това да превъоръжим армията", заяви Шаламанов и се отказа да настоява.

Критиките на БСП обаче към точките, налагащи активно участие в инициативи на НАТО, продължаваха да валят, като редовният аргумент бе, че България така или иначе е поела ангажимент в международни договори да ги изпълнява.

"Колеги, всичко може да го изтрием. Въпрос на амбиция. Координационният център за морска сигурност във Варна го изграждаме от 2014 г. Тогава се подписах с адмирал от "Нортууд". Вече сме 2021 г. Центърът още го няма", посочи Шаламанов.

"Но тези неща ги имаме. Защо да ги правим като политическо послание на коалиционно правителство. Имаме ги решения с международен договор", сподели Иванов.

"Те не са денонсирани и България е страна по тези споразумения и ги изпълнява. Сега - по-бързо, по-бавно", добави Зафиров.

След тежка въздишка Шаламанов отговори.

"Мисля, че ролята е изиграна. Нека да ги махнем и да разчитаме на външния министър."

Това ядоса Асен Василев.

"Колеги, хайде да не си играем на роли. Опитваме се да свършим работа", заяви той. 

БСП: Да се създаде национална гвардия

В самото начало на изложението си от БСП посочиха, че корупцията е пуснала "дълбоки корени в министерството на отбраната" заради предишните управляващи.

"Трябва да се спре ерозията на ВС. Въпросът е не само национален, той произтича и от членството ни в ЕС и НАТО", заяви Атанас Зафиров.

След това бе формулирана политическата рамка в сферата на отбраната чрез извеждането на шест точки:

-        Установяване на истинското състояние на ВС.

Социалистическата партия настоява да се създадат План за организационно изграждане и развитие на ВС, План за модернизация с инвестиционни проекти, нов Закон за отбраната и ВС и нов Закон за резерва.

-        Поставяне на хората в центъра на вниманието в МО.

Най-общо казано от БСО призовават да се подобрят условията на живот и заплащане на служителите в сектора отбрана.

-        Модернизация на ВС в широкия смисъл – превъоръжаване, отчетност и отговорност, борба с корупцията. 

БСП посочва, че е необходимо едновременно и поетапно да се развиват Сухопътните войски, Военноморските сили и Военновъздушните сили. Любопитен елемент в изложението бе предложението да се използват съветските самолети Су-25 и Миг-29, докато бъдат заменени от Ф-16.

-        Преодоляване на изолацията на България в НАТО и ЕС. 

Социалистическата партия призовава членството на страната ни в НАТО и ЕС да се превърне в център на отбранителната ни политика и България да се превърне в регионален лидер.

-        Изграждане на резерв.

Тук бе споменато предложението да се създаде и национална гвардия.

-        Съвместна работа с военно-патриотични съюзи и организации. 

Според БСП това може да спомогне за "патриотично възпитание на младежта и издигане на престижа на българската армия".

ИТН: "Възпитанието в родолюбие ще осигури бъдещето на нацията"

ИТН също призова да се приложи патриотично възпитание.

"Възпитанието в родолюбие ще осигури бъдещето на нацията", сподели Теодор Генчовска.

Това бе един от основните приоритети на партията, като Генчовска подчерта, че те не са подредени по важност.

Първи бяха споменати изграждането и развитието на отбранителните способности, които трябва да са съобразени с НАТО и ЕС. От партията също призовават да се спазват решенията от срещата на НАТО в Уелс от 2014 г. – 2 процента от БВП да бъде насочен за министерството на отбраната, от които средства 20 процента да бъдат инвестирани за модернизация на въоръжаването.

Генчовска призова за активно участие на България в мисии и проекти на НАТО и ЕС, както и адаптирането на климатичните проблеми към сигурността.

От ИТН приветстват насърчаването на отбранителната индустрия в България и привличането на българската отбранителна промишленост към проектите за модернизация и превъоръжаване, като активно се използва потенциала на агенциите на НАТО и ЕС.

Генчовска настоява както да се прегледа нормативната и доктриналната база в сферата на отбраната, така и да се модернизира националната система за управление на кризи.

ДБ: "Да се изведе цялата техника, която ни дължи зависими от Русия и Беларус"

ДБ бе единствената партия, която постави точни срокове за постигане на приоритетите си, като повечето от тях бяха до 2022 г. При последвалата обща дискусия между партиите Велизар Шаламанов се опита да обвърже целите в определен график за постигането им, но предложението му не срещна подкрепа от ПП, БСП и ИТН.

Един от акцентите в програмата на ДБ, който не намери място в презентациите на останалите партии, бе "прекъсването на връзката с Държавна сигурност".

"Неприемливо е министри и директори на служби да заявяват, че не могат да споделят исканата от тях информация", допълни Шаламанов и подчерта необходимостта от създаване на "Единен център за работа с открити източници".

По-късно бе решено темата за лустрацията да бъде изпратена да се разглежда от службите.

Специален фокус на ДБ бе "зелената отбрана".

"Кандидатстване за финансиране на проекти от иновации на жинзената среда тип пасивни сгради във военните обекти, консумация на горива и въвеждане на ВЕИ до опазване на околната среда и устойчиво управление на отпадъците", формулира точката Костадин Деянов от движенито на "Зелените".

Представителите на ДБ изрично отбелязаха, че трябва "да се изведе цялата техника, която ни дължи зависими от Русия и Беларус" и настояха за по-силно обвързване с НАТО и съседките ни, които са съюзнички в алианса.

"Продължаваме промяната": Нулева корупция в МО

Докато презентациите на БСП, ИТН и ДБ бяха последователно представени като отделни точки, от "Продължаваме промяната" предпочетоха да допълнят вече споменатото.

Тодор Тагарев посочи, че ресурсите не бива да бъдат инвестирани в разработването на традиционни оръжия - сфера, в която изоставаме в сравнения с други държави, а в специализирани ниши като киберсигурността и изкуствения интелект.

Приоритети също са усъвършенстването на военното образование, осигуряването на пълна оперативна способност за приемане на Ф-16 и развитие на 61-вата тежка механизирана бригада.

Крайната цел на "Продължаваме промяната" е министерството на отбраната да се превърне в "демократична институция с беузпречен интегритет и нулева корупция".