Днес депутатите от 47-мото Народно събрание положиха своята клетва и проведоха първото си заседание - с амбиции за пълен мандат между 3 "партии на промяната" и една на статуквото.

Традиция в демокрацията е да се дават 100 дни на новото управление, в които то да демонстрира по какъв начин планира да си върши работата. Но след две народни събрания, които не успяха да просъществуват и половината от този срок, може би е време да се запитаме предварително - какво очакваме от новата коалиция в следващите 100 дни?

На тези въпроси се опитват да отговорят в 60-ия епизод на Z-Каст политическият редактор Иван Димов и икономическият репортер Йордан Бързаков.

Какви са границите на амбициите за съдебна реформа? Ще бъде ли борбата с корупцията ползвана като повод да се замете под килима борбата с коронавируса? Имат ли смелост "Продължаваме промяната" да назначат здравен министър, готов да наложи задължителна ваксинация?

Належащите въпроси в първите 3 месеца на мандата могат моментално да подложат на напрежение новата коалиция. Ще издържи ли тя първото си неизбежно предизвикателство - гласуването на бюджет за 2022 г., което вероятно ще стане в началото й?

И още - какво може да се промени в позицията ни за Северна Македония? Чуйте в новия епизод на Z-Каст:

 

Можете да слушате Z-Каст в SpotifyGoogle PodcastsTuneInApple Podcasts.