Човешки останки със златни езици са намерени при разкриването на две гробници от Саиския период на Древен Египет, съобщи Министерството на туризма и антиките.

Откритието в археологическия обект Ел Бахнаса в южноегипетската област Миня е направено при разкопки, провеждани от експедиция на Института за древни близкоизточни изследвания на Барселонския университет в Испания.

Останките на двама души със златни езици са намерени до входа на първата гробница, а вътре е открит голям саркофаг с капак с формата на женско тяло.

Първоначалните проучвания показват, че гробницата е била отворена и плячкосана още в древността.

Втората гробница, която се намира в съседство на първата, е непокътната и напълно затворена, казва ръководителят на разкопките проф. Хасан Амер от Факултета по археология на Университета в Кайро. В нея е намерен саркофаг от варовик с капак с формата на мъжко тяло и две ниши, съдържащи съдове за съхранение на вътрешностите на мумията, наричани канопи, както и няколкостотин керамични погребални фигурки (ушебти), амулети и мъниста.

Археолозите смятат, че двете гробници пазят още тайни, които бъдещите проучвания ще разкрият. От началото на експедицията в Ел Бахнаса през 1992 г. са открити множество ценни артефакти от 26-ата династия на Древен Египет между 664-525 година пр. н.е., известна като Саиски период, както и от гръко-римския и коптския периоди.

Предстои да узнаем повече и за златните езици. Хипотезата за тях е, че са служели като един вид "духовни" протези - за да може починалият да говори в отвъдния свят.

БТА