Иван Гешев посочи днес две червени лини, до които може да отстъпи за реформи на прокуратурата. Той ще подготви искане за задължително тълкуване до Конституционния съд - докъде са правомощията на главния прокурор за надзора за законност, посочени в чл. 126 на Конституцията*.

"Това би трябвало да изключи всякакви спекулации - КС, надявам се, подробно да очертае тези правомощия. Ние държим да бъде изцяло разяснена волята на конституционния законодател", каза главният прокурор на конференция, посветена на спецправосъдието.

Като втора прелюбопитна точка в изказването си той посочи: въвеждане на съдебен контрол върху част от отказите за образуване на наказателно производство (които сега са тотално на съвестта на прокурора, б.р.). Но при съобразяване дали това е възможно без конституционни изменения.

В уводното си слово днес Гешев посочи апокалиптична картина, ако се закрие спецправосъдието: 

• Изправени сме пред политически опити за пробив в правото и законността, маскирани като борба с престъпността. Налице е реална опасност за върховенството на правото и основни демократични ценности, които споделят нашите партньори от европейското семейство, от което сме част.

• Искаме ли права за всички граждани или искаме да не се отнасят за шепа недосегаеми?

• Искаме ли революционно извънредно законодателство?

Това бяха някои от жалоните в приветствието Гешев при откриването на конференцията в резиденция "Бояна", посветна на специализираното правосъдие.

Както е известно, главният прокурор, кръгът около него във ВСС, партиите от предишната власт и прилежащите им медии са яростни противници на идеята за реформи в спецорганите - прокуратури и съдилища.

Проява на галантност към доц. Ива Пушкарова

 

В приветствието си днес Гешев направи паралели, изтъквани много пъти от него – че това се прави заради "лица, преследвани от правосъдието, не за гражданите", както и се застъпи, че това което се готви е "революционно извънредно законодателство" (всъщност противниците на спецорганите изтъкват, че именно те представляват извънредин съдилища, които са забранени от конституцията, б.р.).

Освен това досега при реформите никога не е слушан гласът на професионалната общност, а са правени в услуга на лични интереси и цели.

Гешев заяви във въведението си още, че - да, реформи трябват, но трябват и в МВР, контролните органи, спецслужбите. Гражданите това очаквали.

По-нататък в изказването си по същината отново повтори познатите си тези: че НК е от 1968 г., че не е адекватен, че пред българските прокурори има прекално високи стандарти на доказване и това им пречи. А пък приказките, че личността на главния прокурор е „всемогъща“ или „недосегаема“ били политически мотивирани неверни твърдения. 

Гешев под различни фоми повтори, че по никкъв начин не може да влияе на редовия прокурор - и не го е правил. Даде пример, че през годината различни конкретни казуси едва 36 пъти са стигнали до него, като едва в 8 е постановил отмяна на акта на прокурорите.

А пък за 2020 г. 31 пъти са го сезирали по конкретни дела и само в 13 случая е отменил отказите от образуване на наказателно производство. Което показвало изключителния характер на неговите намеси.

Той е просто един административен ръководител. Прокуратара е само „единна“, тя вече не е централизирана, заяви още Гешев.

"Прокурорите и следователите не са подчинени на главния прокурор – повтарям НЕ са подчинени на главния прокурор!"

Иван Демерджиев дойде и дори водеше заместничката си Мария Павлова. Въпреки публичния конфликт с Гешев.

Очаквано, на отсрещния полюс бе изказванто на правосъдия минисътр Иван Демерджиев. Той предупреди, че ще смеси привествието си с думи "по същество".

След което изреди успехите на румънската спецпрокуратура срещу корупцията. За една година - 2016-а, 1273 представители на властта са обвинени в съседната държава - министри, сенатори, депутати, магистрати, държавни директори, кметове. Има над 800 влезли в сила присъди, включително Демерджиев спомена на евродепутат.

"Сравнението, за съжаление, не говори добре за ефективността на българските институии."

Демерджиев специално наблегна, че нуждата от правосъдие се е изострила след масовите протести през миналато лято. И припомни, че законът, с който се учредяват спецпрокуратурата и съдът, е факт от 2010 г. 

За съжаление, за своето продължително съществуване институциите на спецрокуратура и съд не успяха да убедят обществеността  в своята ефективност, в своята обективност, в своята безпристраност , в законосъобразно протичане на тяхната дейност и необходимост от тяхното същестувване.

Той директно нарече, че те често биват възприемани като "инструменти за саморазправа на властимащите".

И обърна внимание, че дори след безпрецедентното публично посочване от САЩ на 3 лица и 64 свързани с тях субекти прокуратурата не е направила нищо и е действала избирателно (всъщност, се води, че има нкакво висящо досъдебно производство в Спецпрокуратурата по списъка "Магнитски", но не се знае докъде е то, б.а.).

На 2 юни 2021 г. САЩ посочиха засега 3 български лица и 64 субекта. Санкците на МФ на САЩ са допълнени от действия предприети от държавата на публично посочване на 2 лица и 3-ма други държавни служители. 

"Корупцията изпразва от съдържание институциите и подкопава общетвеното доверие в тях. В тази ситуация българската спецпрокуратура отново  оправда своето съществуване, като не предприе нищо срещу посочените лица и подходи различно към тях", каза инистърт.

Днес форумът е далеч от този от миналата година, когато полето пред "Бояна" - чак до Околовръстното буквално бе "почерняло" от сили за сигурност, Бюро по защита - и на шега казано - сигурно и Агенцията за борба с градушките пазеше гостите.

Пламена Цветанова - бивш член на ВСС, сега зам.главен прокурор, и Сийка Милева

 

Днес тук са шефовете на самите специнституции и апелациите над тях. Всички членове на ВСС от кръга, който обичайно гласува синхронно с главния прокурор. А също - всички земестници на Гешев, хора като Борислав Цеков или бивши "знакови" членове на ВСС като Ясен Тодоров.

ГЕРБ е изпратила трима депутати - Радомир Чолаков, Екатерина Захариева, Анна Александрова.

Хамид Хамид от ДПС дружески си бъбреше с членове на ВСС от прокурорската колегия.

От БСП се разпознава Филип Попов.

Не се виждат обаче гости от т.нар. "партии на протеста".

---

* текстът в КРБ буквално гласи:

(2) Главният прокурор осъществява надзор за законност и методическо ръководство върху дейността на всички прокурори.