Китай и Русия така и не получиха покана за проведена на 9-ти и 10-ти декември Среща за върха на демокрацията в САЩ, на която (дигитално) присъстваха лидерите на над 100 държави.

В израз на възмущение Пекин и Москва публикуваха съвместно изявление, в което окачествиха поведението на Вашингтон като "плод на остарелия манталитет от Студената война".

Намира ли се светът в Студена война? Това е една от темите на 61-ия епизод на Z-каст, в който гост е Иво Цеков - преподавател в Катедрата по международно право и международни отношения към юридическия факултет на Софийския университет. 

Цеков посочва, че днес "студеното" противопоставяне е налице и в борбата за надмощие участват някои от главните действащи субекти от продължилата почти половин век война. Наблюдава се и ескалация на напрежението в земи с оспорвана териториална принадлежност като Крим и Тайван.

Експертът обаче проблематизира употребата на термина "война". По думите му в съвременния свят държавите водят хибридни конфликти, без начало и край, които по-скоро наподобяват бизнес отношенията през XXI в., отколкото бой с нож в окопите на фронта.

Наред с конфликтни зони като Крим и Тайван, специалистът анализира до колко актуална е заплахата от ядрена война, както и по какъв начин изкуственият интелект може да въздейства на баланса на силите в системата на международните отношения.

Всичко това и много повече може да чуете в 61-ия епизод на Z-каст. 

 

Можете да слушате Z-Каст в SpotifyGoogle PodcastsTuneInApple Podcasts.