Държавите-членки на Европейския съюз приеха днес регламент за вноските, които банките трябва да плащат в единен фонд за оздравяване на банки. Той е част от втория стълб на т. нар. банков съюз след единния надзор, упражняван от Европейската централна банка и трябва да гарантира, че данъкоплатците няма да поемат тежести при банкови фалити.

Единният механизъм за решаване на банкови кризи беше създаден през юли т.г. и ще започне да се прилага от 1 януари 2016 година. Единният фонд за оздравяване на банки е основен компонент на механизма. Той трябва да се натрупа от годишни вноски на банките, за да достигне 1 процент от всички гарантирани депозити във всички участващи в банковия съюз държави-членки през 2023 година.

Единният фонд за оздравяване на банки включва финансовите институции в страните от еврозоната и тези извън нея, чиито държави са решили да участват в банковия съюз. България не е между тях.

Всички 28 държави-членки на ЕС обаче са длъжни да имат национални фондове за оздравяване на банки. Тези от тях, които участват в банковия съюз, сливат националните се фондове в общ от 1 януари 2016 година.