Президентът на Русия Владимир Путин разчита в края на първото или през второто тримесечие на 2022 г. в страната да се постигне колективен имунитет срещу коронавируса на ниво 80 процента, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

"Трябва ни колективен имунитет някъде към 80 на сто. Надявам се догодина или поне в края на първото тримесечие или през второто тримесечие да постигнем това ниво", каза Путин на днешната си годишна пресконференция.

Той изрази надежда, че санитарно-епидемиологичните ограничения няма да възпрепятстват хода на проявата. Разстоянието от масата, на която седи Путин, и местата за журналистите е близо 20 метра. Представителите на медиите спазват дистанция от 1,5 м помежду си.

Държавният лидер започна пресконференцията без традиционното встъпително слово.

"Така ще е по-полезно и по-интересно за всички", обърна се той към своя прессекретар Дмитрий Песков.

Путин увери, че ще положи усилия "да задоволи любопитството" на журналистите, да ги информира "за резултатите от текущата година и какво очакваме в най-близко време, и към какво ще се стремим в своята работа".

Броят на починалите от коронавируса в Русия надхвърли 600 000 души днес след скок в броя на инфекциите, предаде ТАСС. Русия се нарежда на трето място по смъртност в света с 600 434 смъртни случая след САЩ с около 813 000 смъртни случая и Бразилия с 618 000.

Вариантът Омикрон, който се разпространява бързо в други държави, засега почти не оказва влияние на данните от Русия. Тази седмица бе съобщено само за 41 случая на този вариант.

Изчисленията се основават на данни на статистическата агенция Росстат до края на октомври и данни за ноември и декември на оперативния щаб за справяне с коронавируса. Смъртността според Росстат обикновено е по-висока от тази, за която се съобщава в ежедневната информация на щаба. Статистиката за месеците след октомври все още не са публикувани.

Според властите разликите в данните се дължат на факта, че в ежедневната информация на щаба се съобщава за очевидните случаи, а Росстат публикува вече напълно потвърдени данни на месечна база.

Руският щаб за справяне с коронавируса съобщи за 1002 починали и 25 667 новозаразени за последните 24 часа.

Путин: Няма никакви доказателства за отравянето на Навални

Путин обяви, че западните страни така и не били предоставили доказателства за отравянето на критика на Кремъл Алексей Навални.

"Вие казахте за човека, за когото се твърди, че е бил отровен. Ние отправихме многократни въпроси официално от прокуратурата на Русия: дайте ни каквито и да е доказателства, потвърждаващи отравянето. Няма нито едно доказателство, нито едно за т.нар Новичок или както там се наричаше", заяви президента.

По думите на Путин Москва била предложила на западните страни да изпрати руски специалисти, за да работят заедно.

"Аз лично предложих на президента на Франция, на канцлерката на Германия: нека нашите специалисти работят заедно, нека вземем проби, да проверим поне основанията за образуване на наказателно дело. Не, нищо подобно", изтъкна държавният глава. "Няма нужда да говорим за това, нека обърнем тази страница, ако няма на какво да отговаряме", добави той.

Путин: Украйна не изпълнява Минските споразумения

Путин обвини Украйна, че не желае да изпълнява минските споразумения, които по думите му са единственият възможен начин да се реши конфликта в Донбас.

"Минските споразумения - добри ли са, или не? Смятам, че те са единствената възможност. Какъв е проблемът? Не желаят да ги изпълняват", обяви отй.

Държавният глава отбеляза, че в Украйна могат да подготвят нова военна операция срещу Донбас, докато същевременно Руската федерация е призована да не се намесва.

Путин обвини Киев, че изтласква руски и рускоговорящи жители от историческите им територии.

"Те приеха закон за коренното население, обявиха руснаците, живеещи на тази територия, на тяхна собствена територия, за некоренни жители, също както направиха с поляците, унгарците, румънците", отбеляза руският лидер.

Според него този закон предизвиква противоречия в отношенията на Киев с Варшава, Будапеща и Букурещ.

Путин отбеляза, че в Украйна е приет закон за държавния украински език, който ограничава употребата на руския език.

"Те просто изтласкват руснаците и рускоезичното население от техните исторически територии", изтъкна руският президент.

Действията на Русия ще зависят не от хода преговорите, а от безусловното гарантиране на нейната сигурност

По-нататъшните действия на Москва ще зависят не от хода на преговорите по гаранции за сигурност със САЩ, а от това дали ще се гарантира сигурност на Русия, заяви Путин.

"По повод гаранциите (за сигурност) и ще зависи ли нещо от хода на преговорите - действията ни ще зависят не от хода на преговорите, а от безусловното гарантиране на сигурност за Русия днес и в историческа перспектива", каза той в отговор на въпрос.

Русия не можеше спокойно да гледа кървавия преврат в Украйна през 2014 г., когато "убиваха и подпалваха хора", заяви Путин във връзка с анексията на Крим от Москва и позицията й за конфликта в Източна Украйна.

"Как можехме да откажем на Севастопол и Крим, на хората там, и да не ги вземем под своя закрила, под крилото си. Невъзможно нещо. Поставиха ни в ситуация, в която нямаше как да постъпим иначе. Или пък можехме ли съвсем безучастно да гледаме какво става на югоизток, в Донбас?", запита риторично той.

Путин: Китай и Русия заедно разработват високотехнологични оръжия

Русия и Китай си сътрудничат в сферата на сигурността и осъществяват съвместна разработка на високотехнологични оръция, обяви руският президент.

"Ние си сътудничим (с КНР) в сферата на сигурността. Китайската армия до голяма степен е оборудвана с най-модерните оръжейни системи. Ние дори разработваме заедно определени високотехнологични оръжия", отбеляза руският лидер. "Работим заедно в космоса и в сферата на авиацията". 

Путин посочи, че стратегическите отношения между Русия и Китай се явяват като стабилизиращ фактор на международната сцена.