Софийската градска прокуратура ще извърши проверка на казус с междублоково пространство и планиран строеж в столичния кв. "Лагера", за който преди ден разказа БНТ.

Вчера жители на квартала излязоха на протест срещу планъа за застрояване и ограждането на междублоковото пространство до бл. 60.

Прилежащите към блока паркинг, тротоар, зелени площи и детска площадка са станали частна собственост след заменка, започнала от 2001 г. при Стефан Софиянски и завършена през 2008 г. по време на кметския мандат в столицата на Бойко Борисов. През 2012 г. е издадена временна заповед за спиране на застрояването, местните обаче искат тя да е постоянна.

Според зам.-кмета на районКрасно село Николай Веселинов имотът е продаден като урегулиран, но реално няма такъв статут. Районната администрация е поискала да се махнат вече наличните заграждения.

СГП е образувала преписка и ще направи съвместна проверка със строителния контрол и "Архектура и градоустройство" към Столична община.

Ето и пълното съобщение на прокуратурата:

Днес, 23.12.2021 г. Софийска градска прокуратура (СГП) възложи извършването на проверка по изнесени в електронни медии данни за незаконосъобразни актове във връзка със започнало незаконно строителство и нарушения на разпоредби от Закона за общинската собственост относно недвижим имот в гр. София, ж.к. „Лагера“. 

Преписката е образувана в СГП по изпратени по компетентност от Върховна административна прокуратура (ВАП) материали, свързани с медийните публикации.

Проверката е възложена за съвместно извършване на СДВР, Регионална дирекция „Национален строителен контрол“ – София и Направление „Архитектура и градоустройство“ при Столична община. Прокурорът в СГП е дал конкретни указания, които следва да бъдат изпълнени в кратък срок.      

Предстои да се извърши комплексна проверка, като се изпълнят дадените от СГП указания. Резултатите следва да бъдат докладвани на СГП и събраните материали да бъдат анализирани от прокурора, за да се прецени необходимостта от предприемане и на други мерки по реда на надзора за законност и/или административно-съдебния надзор, а при установяване на данни за извършено престъпление – да се предприемат съответни действия по реда на НПК.