Посещението на премиера Кирил Петков в Скопие, което беше насрочено за 18 януари, се отлага, но не се отменя. Това съобщиха във вторник от Министерския съвет за БНТ. Нова дата за визитата не се посочва.

Още сутринта беше обявено, че Петков, както и шефката на кабинета му Лена Бориславова. са се самоизолирали заради контакт по време на КСНС с председателя на НС Никола Минчев. Минчев е заразен с COVID. След края на срещата при президента Румен Радев, продължила над 6 часа, той почувствал неразположение, а направеният PCR тест се оказал положителен, съобщиха снощи от пресцентъра на НС.

 

Всички присъстващи на КСНС, посветен точно на темата за отношенията на България със РСМ, сега трябва да са под карантина, с изключение на тези, които са преболедували COVID в рамките на три месеца. 

От днес със заповед на здравната министърка Асена Сербезова влизат в сила нови правила за съкратени срокове на изолацията. Те не засягат онези, които са получили предписанието си от РЗИ преди публикуването на променените условия за карантиниране.

Малко по-късно във видео обръщение Кирил Петков определи вчерашното заседание на КСНС като навременна и полезна дискусия.

Според него тя е показала, че всички участници споделят една обща цел - излизането от застоя в отношенията с Република Северна Македония и даването на ново начало в стремежа към добросъседство.

Правителството ще започне работа по изпълнението на програмата в различните области, а правата на българите в Македония ще са в центъра на усилията му, заявява още премиерът Кирил Петков.

"Още този месец ще отида в Република Северна Македония, първо защото ни е ред и второ - защото чрез конструктивен диалог ние можем да направим много повече, отколкото се е случвало през последните няколко години. Заедно можем повече", допълва Кирил Петков.