Българският премиер Кирил Петков даде 60 дни на македонското правителство да изпрати посланик в София. Република Северна Македония няма посланик в София от две години. 

"Трябва ни проактивен, млад, бизнесориентиран човек. Когато му се даде предложение, президентът Стево Пендаровски веднага ще го одобри", каза Петков в Скопие пред български журналисти.

Той е на официално еднодневно посещение в македонската столица.

Проблемът е обаче кого ще предложи правителството на президента. При кабинета на премиера Зоран Заев имаше опити за посланик в София да бъде издигнат Владо Бучковски, но личността му не намери достатъчно подкрепа. Вариант е в България да бъде изпратен и кариерен дипломат.

Кирил Петков бе попитан и дали се страхува от санкции от САЩ заради ветото ни към Скопие, но той отговори:

"Няма рискове от никакви санкции, това са фалшиви новини и фалшиви интерпретации."

При втората си среща с медии в рамките на еднодневното си посещение, Кирил Петков заяви, че приоритет на кабинета му е да бъде преустановена дискриминацията в РСМ на гражданите с българско самосъзнание, както и да бъде премахнат езикът на омразата от учебниците по история. 

Явно запознал се с критичните мнения, че историята минава на заден план в двустранните отношения, Кирил Петков се поправи и заяви, >че ще настоява да се премахне отъждествяването на фашизма с България.

"Трябва да говорим за фашистки режим, ако е имало такъв, но не и за български фашисти", заяви българският премиер.

По-рано днес той заяви, че темите с историята, надписите с "български фашистки окупатор" и паметта на българските жертви на тоталитарния режим в бивша Югославия няма да са централен фокус.

Премиерът каза още, че ще се срещне с българския състав на мултидисциплинарната комисия по исторически и образователни въпроси, за да види техните планове за подобряване на работата, и едва след това може да се обсъжда дали се налага подмяна на някои от членовете. Той обаче заяви, че тази комисия трябва да има заседание поне веднъж месечно и никой няма право да излиза от този регламент.

Успехът на комисиите в различни сектори може да бъде вкаран и в учебните, каза Кирил Петков.

"Който има критика за нашия подход, да даде по-добър резултат от това", каза премиерът.

Освен с премиера Димитър Ковачевски и с президента Стево Пендаровски, премиерът се срещна с председателя на парламента Талат Джафери, с Али Ахмети, председателя на албанския коалиционен партньор в управлението - Демократичния съюз за интеграция, с лидера на опозицията ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски (на четири очи), който снощи лично се закани да пита очи в очи българския гост чий е Гоце Делчев.

Надвечер в посолството според програмата на посещението той е имал и среща с "представители на българската общност в РСМ". 

Кирил Петков и колегата му Димитър Ковачевски откриха и новия офис на БТА в Скопие, като македонският премиер даде номера на мобилния си телефон на кореспондентката на българската държавна агенция Маринела Величкова и я помоли да му се обади веднага, ако някой понечи да посегне над офиса.