"Планът за възстановяване и устойчивост е предаден в Европейската комисия (ЕК) преработен. ЕК приветства тези нови промени и чакаме техния краен резултат".

Това обяви премиерът Кирил Петков днес в парламента в отговор на питане на депутата от ГЕРБ и бивш виицепремиер с ресор еврофондове Томислав Дончев кога средствата ще стигнат до хората като се имало предвид, че 65-70% от публичните инвестиции у нас идват от европейско финансиране.

Както е известно, Комисията върна през декември миналата година изпратения план - с редица критики в сектор енергетика. Според анонса на Кирил Петков днес той е претърпял сериозни промени, подчертавайки зависимостта на България от руския газ, което е факт.

"В момента знаете, в конфликта, който нараства между НАТО и Русия, имаме доста голям риск от потенциални санкции и потенциална сигурност в подаването на газ. Едновременно с това в плана, който ние заварихме, имаше парогазова централа, която например дава зависимостта да се увеличи още повече тази зависимост от тези доставки.

Ние като едно ново правителство не можем да приемем този тип зависимост и трябваше да преработим част от плана, така че да можем да имаме по-независима енергетика, по-зелена енергетика и всичко това успяхме да го направим за много къс период", посочи Кирил Петков.

Томислав Дончев обче репликира:

"Както казва един герой на Люк Бесон - времето нямало значение, само животът има значение. Боя се, че сме обратното. Ако имате одобрен план, трябва да договаряте по 600 милиона на месец, защото крайният срок е 2023. Ако хипотетично април или май ще дойдат средствата, те ще са на разположение на крайния бенефециент към средата на 2023 г."

Това поне показвал неговият опит в процедурите и с договарянето с бенефициентите.

Дончев отправи критика и по отношениена прозрачността:

"Аз се радвам, че имате изпратена нова версия на плана, това е чудесно. Не е чудесно обаче, че това вероятно ще е първата версия, която е изпратена на ЕК и никой в България не я е виждал. Това до момента не се е случвало изобщо. Съвсем друг е въпросът, че този план е пренаписван вече повече време, отколкото е писан. Много моля, освен на ЕК, да го направите достояние и за българските граждани", заяви той.

А в отговор премиерът обеща обществени обсъждания, защото " много по-добре е да изчакаме още две-три седмици, отколкото да похарчим милиарди, които могат да променят бъдещето на България по ужасно грешен начин за част от политиките, които ние заварихме, наследени точно от вашата работа".

Припомняме, че версия на плана бе изготвена от последното правителство на ГЕРБ, но оттам отказаха да го изпратят - след като стана ясно, че властта може и да се смени, а потенциалната нова такава бе отправила редица критики към текстовете.