Бившата британска премиерка Тереза Мей, премиерът на Нидерландия Марк Рюте, естонската премиерка Кая Калас, бившият дипломат номер едно на ЕС Федерика Могерини и румънският президент Клаус Йоханис се споменават като възможни кандидати за поста на генерален секретар на НАТО, съобщава агенция ДПА в Туитър акаунта си.

По-рано днес стана ясно, че настоящият генерален секретар на НАТО Йенс Столтенберг ще бъде управител на Централната банка на Норвегия. Постът ще бъде официално овакантен на 1 март, но Столтенберг ще го заеме едва през декември, тъй като мандатът му като генерален секретар на НАТО е до края на септември.

За първи път в надпреварата за поста генерален секретар на НАТО се споменават повече женски, отколкото мъжки имена. По принцип обаче кандидатите, които се спрягат за този пост още в намалото, никога не стават наистина генерални секретари. Решение членките на пакта ще вземат през юни. Столтенберг пък остава найдълго управлявалият алианса генерален секретар, като задмина дори Манфред Вьорнер.