Министърът на външните работи на Северна Македония Буяр Османи каза днес, че е още рано за съвместни чествания на паметта на Гоце Делчев между България и Северна Македония.

Той се мотивира, че съвместната историческа комисия не е стигнала до съгласие по личността на Гоце Делчев.

"Гоце Делчев е още в процес на разговори в Историческата комисия, което значи, че той не подлежи на такова официално съвместно честване, защото все още имаме различни тълкувания относно ролята на тази важна личност за нас", каза Османи пред телевизия "Сител", цитирана от агенция "Фокус".

Османи не присъства на съвместното честване на Гоце Делчев в Скопие вчера, за което пристигна българската му колежка Теодора Генчовска. Пред паметника на революционера заедно с нея беше северномакедонската министърка на културата Бисера Костадинова - Стойчевска.

Церемонията премина при изключителни мерки за сигурност. Агитки от националисти, развяващи старото знаме на републиката с гръцкия символ, звездата от Вергина, освиркаха вчера северномакедонския президент Стево Пендаровски, когато той отиде да поднесе цветя пред паметника на Гоце Делчев. Пендаровски е единственият в страната си политик, който е признал, че Гоце Делчев е българин.

Днес Османи каза на брифинг, че правителството в Скопие е одобрило кандидатурата за нов посланик на Северна Македония в България, предаде БНТ.

"Не мога обаче да коментирам името, докато не бъде постигнато споразумение, но искането за споразумение, което означава одобрение от президента, е получено и вече е изпратено до българското външно министерство", каза Османи, цитиран от БНТ.

По-рано тази седмица македонски медии споменаха името на Агнеса Руси като бъдеща северномакедонска посланичка в София. Тя е дипломатка от кариерата и е ръководителка на македонската мисия в ЕС в Брюксел от 2018 г.